У 2019 році було проведено 48 тис. планових і позапланових заходів державного контролю у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів і ветеринарної медицини.
Так, кількість планових перевірок за минулий рік збільшилася на 86% порівняно з 2018 роком і становила понад 26,6 тис. (у 2018 році – 12,3 тис.)
В той же чай кількість позапланових заходів контролю у зазначеній сфері у 2019 році склала 21,4 тис. (у 2018 р. – 13 тис.) - зростання 64%.
Про це свідчать дані публічного звіту Держпродспоживслужби, презентованого 20 лютого 2020 року.
У 2019 році планово відібрано майже 12 тис. зразків, у 706 з яких встановлені невідповідності. У 2018 році було відібрано 6,8 тис. зразків, у 655 з яких були виявлені невідповідності.
Позапланово у звітному періоді було відібрано понад 5,3 тис зразків продукції ( у 2018 році – майже 4 тис.), у 615 зразках встановлені невідповідності (у 2018 – невідповідності були у 432 відібраних зразках).
В основному порушення стосувалися недотримання гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Впродовж минулого року Держпродспоживслужба розглянула 2,5 тис. скарг фізичних осіб у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (у 2018 році – 2,6 тис.), у результаті чого було здійснено понад 1,6 тис перевірок (у 2018 році – майже 1,3 тис.); оштрафовано 752 особи на загальну суму 16 млн грн (у 2018 році – 341 особа, загальна сума штрафів - 7,5 млн грн).
За результатами проведених заходів контролю торік видано 19,6 тис приписів про усунення порушень (2018 р. – 9,4 тис.), прийнято майже 380 рішень про призупинення виробництва та обігу харчових продуктів і кормів.