Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами) (далі - постанова), залежно від епідемічної ситуації на території України в цілому або на території областей встановлюється “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 (далі - рівень епідемічної небезпеки). Рівні епідемічної небезпеки визначаються керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням на території України COVID-19, за результатами щоденної оцінки відповідних ознак епідемічної небезпеки.
Інформація про встановлені рівні розміщується на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України (за посиланням http://covid19.gov.ua) та веб-сайті Міністерства охорони здоров’я (за посиланням https://moz.gov.ua).
Відповідно до пункту 36 постанови Держпродспоживслужба здійснює посилений державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.
За період з 22.02.2021 по 28.02.2021 територіальними органами Держпродспоживслужби здійснено 25488 заходів нагляду, порушення встановлено на 3062 об’єктах (12%), тобто на кожному восьмому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 3191 припис (пропозицію), складено 1012 протоколів, у 810 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 296 випадках поінформовано органи Національної поліції.
У тому числі перевірено:
710 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 80 закладах (11%), тобто у кожному дев’ятому закладі; за результатами обстежень складено 42 протоколи, надано 73 приписи (пропозиції), в 26 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 5 випадках поінформовано органи Національної поліції;
780 закладів загальної середньої освіти, порушення встановлено в 117 закладах (15%), тобто у кожному шостому закладі, за результатами порушень складено 60 протоколів, надано 76 приписів (пропозицій), в 29 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 2 випадках поінформовано органи Національної поліції;
27 вищих навчальних закладів (ВНЗ), професійно-технічних училищ (ПТУ), коледжів, технікумів та 19 гуртожитків закладів освіти, порушення встановлено на 9 об’єктах, за результатами надано 6 приписів, складено 5 протоколів; в одному випадку поінформовано органи місцевої влади;
9449 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення встановлено на 1444 об'єктах (15%), тобто на кожному сьомому перевіреному об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 1276 приписів (рекомендації), складено 518 протоколів про адміністративне порушення, у 299 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 102 випадках поінформовано органи Національної поліції;
6666 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, порушення встановлено на 958 (14%) об’єктах (кожний сьомий не дотримується протиепідемічних заходів), складено 232 протоколи, надано 941 припис (рекомендацію), у 227 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 102 випадках поінформовано правоохоронні органи;
4160 закладів громадського харчування, із них у 442 (10%) об’єктах встановлено порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів (що у кожному дев’ятому закладі), надано 419 приписів (рекомендації), складено 152 протоколи, у 83 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 45 випадку поінформовано органи Національної поліції;
756 перукарень та салонів краси, на 77 (10%) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, що на кожному десятому об’єкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 99 приписів (рекомендацій), складено 29 протоколів, у 13 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 8 випадках поінформовано органи Національної поліції;
2921 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо), на 377 об’єктах встановлено порушення (13%), тобто на кожному восьмому об’єкті. Застосовано заходів: надано 301 припис (рекомендацію), складено 126 протоколів, у 133 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 32 випадках поінформовано органи Національної поліції.
З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у 97 засіданнях регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних дієвих пропозицій.
Фахівці Держпродспоживслужби також залучаються до здійснення медико-санітарного контролю (огляду) у пунктах пропуску через державний кордон, зокрема оглянуто 1179 транспортних засобів, 848 вантажів та інших товарів і предметів.
Окрім того, фахівцями Держпродспоживслужби оглянуто 12029 членів екіпажів (бригад) та пасажирів за клініко-епідеміологічними показаннями.
З метою інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 288 заходів з інформування населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 12269 інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди, листівки тощо).
Фахівцями Держпродспоживслужби також вживаються відповідні превентивні заходи, зокрема надаються попередження суб’єктам господарювання щодо недопущення в подальшому порушення карантинних вимог та необхідності дотримання протиепідемічних заходів.
Інформація щодо заходів, які здійснюються Держпродспоживслужбою з даного питання, оприлюднюється на її офіційному вебсайті та на сайтах територіальних органів.