За 6 місяців 2020 року на Херсонщині зафіксовано 402 укуси людей тваринами
опубліковано 23 липня 2020 року о 14:19

Протягом І півріччя поточного року на території Херсонської області зареєстровано 4 неблагополучних пункта по сказу тварин, де виявлено сказ тварин різних видів, зокрема 1 кота, 2 червоних лисиць, 1 єнотовидного собаки. Відповідно до чинної інструкції було впроваджено карантинні обмеження. Станом на 1 липня 2020 року всі пункти оздоровлено, проведено всі необхідні антирабічні заходи і знято карантинні обмеження.

З метою контролю ситуації зі сказу тварин щорічно проводяться профілактичні заходи по вакцинації домашніх тварин собак та котів. У І півріччі 2020 року було щеплено проти сказу 63 357 собак, 22 987 котів.

Починаючи з 2018 року, щороку восени на мисливських угіддях проводиться пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкладання принад з вакциною з авіатранспорту та здійсненням контролю за ефективністю імунізації.

За 6 місяців 2020 року в області зареєстровано 402 укуси людей тваринами, серед яких 113 свійських тварин не були вакциновані від сказу і 37 тварин є безпритульними.

Потенційним джерелом розповсюдження сказу в населених пунктах є бездомні собаки і коти, чисельність яких останніми роками не зменшується, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання (заздалегідь не щеплюють проти сказу).

На виконання п.4 рішення засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації від 10.07.2019 року № 5 (далі – рішення) Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області направило в Херсонську обласну державну адміністрацію для розгляду та подальшого затвердження проект цільової Програми щодо поводження з домашніми тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в Херсонській області. Програма спрямована на цивілізоване вирішення цих ситуацій шляхом зменшення чисельності безпритульних тварин гуманними методами, а також донесення до суспільної свідомості населення стандартів гуманного поводження з тваринами.

Відловом безпритульних (бродячих) собак на адміністративній території м. Херсон займається МКП «Гарантія» відповідно до укладеного договору № 27 від 01.04.2019. Відлов та карантинування МКП «Гарантія» здійснює під контролем Херсонської міської державної лікарні ветеринарної медицини, яка надає ветеринарні послуги (клінічний огляд, вакцинацію проти сказу, стерилізацію).

З 01.04.2019 року по 01.07.2020 року відловлено 390 бродячих собак. Усі вони стерилізовані та отримали щеплення від сказу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux