Забезпечення якісного та повноцінного харчування у закладах освіти, які в умовах російського вторгнення працюють очно, було темою стратегічної сесії «Реформа шкільного харчування: перші кроки в умовах дії воєнного стану», підсумки якої підвела перша леді України Олена Зеленська.
Розроблено програму підготовки майстрів виробничого навчання, яку планується розпочати вже цього року. Програма передбачатиме 30-годинну підготовку в змішаному форматі (онлайн та офлайн).
Портал «ЗнаЇмо» продовжить інформувати управлінців, освітян, батьків та представників бізнесу про найактуальніші теми організації харчування в закладах освіти. Вже понад 3,600 вчителів молодшої школи вже пройшли курс "Здорове харчування" від ЮНІСЕФ і використовують нові матеріали та знання для навчання дітей.
Олена Зеленська відзначила важливість безпеки, оскільки під час навчання можливі повітряні тривоги, коли як діти і вчителі повинні бути у сховищах невизначений час, так і персонал, який працює у шкільних їдальнях. Отже, потрібні чіткі та зрозумілі правила, які допоможуть працівникам харчоблоків у критичні моменти: як нагодувати дітей, якщо приготування страв було призупинено; коли технологічні процеси можна відновити, а коли - ні тощо. Такі рекомендації команда реформи вже розробляє.
«Попри російську агресію наші діти пішли до школи, вони вчаться і в них буде майбутнє чого б там не хотів ворог. А ми, дорослі, повинні їм створити умови для нормального і повноцінного навчання», – сказала перша леді.
Довідково. Участь у стратегічній сесії «Реформа шкільного харчування: перші кроки в умовах дії воєнного стану» взяли представники МОЗ, МОН, Українського інституту розвитку освіти, ДПСС, Національної асоціації громадського харчування, Сultfood, а також міжнародних партнерів реформи: швейцарсько-українських проєктів DECIDE та «Діємо для здоров’я», ЮНІСЕФ, World Food Program, Improvement of Legislation, Control & Awareness in Food Safety, Animal Health & Welfare in Ukraine (ILCA) та громадських організацій.