Взаєморозуміння – шлях до успіху: Держпродспоживслужба відкрита для діалогу
опубліковано 07 березня 2023 року о 14:42

Одним із завдань Держпродспоживслужби є узагальнення практики застосування законодавства з питань державного нагляду у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та кормів. Інформування громадськості щодо державної політики в сфері державного нагляду безпечності продуктів тваринного походження при перетині державного кордону України – один із важливих напрямів цієї роботи. Черговий комунікаційний захід відбувся 2 березня за участі фахівців Держпродспоживслужби з представниками митного комітету Європейської Бізнес Асоціації у Харкові та Харківської митниці.

Учасники розглянули питання щодо здійснення контролю підконтрольних Держпродспоживслужбі вантажів при ввезені на митну територію України під час дії воєнного стану.

Ігор Лоцкін, т.в.о. начальника Управління контролю на державному кордоні Держпродспоживслужби, зокрема зазначив, що на період воєнного стану заходи державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, державного ветеринарно-санітарного контролю під час ввезення вантажів на митну територію України здійснюються на підставі постанови КМУ від 7 травня 2022 р. № 537. Відповідно до чинного законодавства харчові продукти, імпортовані на територію України з 9 березня по 1 грудня 2022 р., інформація про які викладена мовою, відмінною від державної, можуть перебувати в обігу на митній території України до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати “вжити до”). Також маркування харчових продуктів і кормів, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України як гуманітарна допомога, може бути викладене мовою, відмінною від державної. Дане рішення було прийнято Урядом для забезпечення в умовах воєнного стану безперебійного постачання імпортованих харчових продуктів і кормів.

Окремо було наголошено на тому, що форми міжнародних сертифікатів якими повинні супроводжуватись харчові продукти тваринного походження та інші вантажі які походять або складаються з продуктів тваринного походження, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини, або узгоджуються компетентним органом України з відповідним органом країни-експортера (країни походження).

Держпродспоживслужба планує і надалі продовжувати діалог із бізнесом для надання компетентних консультацій і роз’яснень, з метою оптимізації роботи в складних умовах, спричинених повномасштабним вторгненням рф.

Довідково. Затверджені форми міжнародних сертифікатів відповідно до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 14.07.2020 № 1329 можна ознайомитись на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби в рубриці «Затверджені форми сертифікатів». Форми міжнародних сертифікатів на експорт, які погоджені з компетентними органами країн партнерів, - у розділі «Міжнародне співробітництво», рубрика «Сертифікати на експорт з України».  

На малюнку зображено ноутбук На малюнку зображені учасники заходу На малюнку зображені учасники заходу На малюнку зображено сторінку з онлайн-зустрічі
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux