Волинь: у Володимирському районі зафіксовано африканську чуму свиней (АЧС)
опубліковано 14 червня 2024 року о 15:57

На території Володимирського району виявили спалах африканської чуми свиней в приватному господарстві. За результатами досліджень Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, відібраного з патологічного матеріалу загиблої свині у господарстві села Володимирівка Володимирського району, виявлено вірус африканської чуми свиней (АЧС).

13 червня у Володимирській РДА відбулось засідання  державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми серед свиней у Володимирському районі і затверджено план заходів з локалізації та ліквідації спалаху.

Село Володимирівка Володимирського району визначено як неблагополучний пункт (епізоотичне вогнище) щодо африканської чуми свиней і накладено карантин терміном на 40 діб. Встановлено зону захисту – територію, в радіусі 3 км навколо епізоотичного вогнища – с. Володимирівка, Володимирського району та зону нагляду – територію в радіусі до 10 км від зовнішніх меж зони захисту до якої входять населені пункти: с. Фалемичі , с. Хобултова, с. Заріччя, с. Шистів, с. Поничів, с. Когильне, с. Острівок, с. Льотниче, с.Людмильпіль, с. Бегета, с. Підгайці, с. Хмелівка, с. Селець, с. Зимне, м. Володимир.

Спеціалісти Володимирської районної державної лікарні ветеринарної медицини провели дезінфекцію приміщень, де утримувались хворі на АСЧ тварини та дератизацію в господарстві, де був виявлений випадок. 

У господарствах зони захисту проведено облік всього свинопоголів’я а у зоні нагляду проведено облік всього наявного поголів’я тварин в господарствах всіх форм власності. Власників тварин попереджено про заборону продажу та безконтрольного забою свиней.

Довідково. Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) - контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

Збудник АЧС - вірус, що містить ДНК, належить до родини Asfarviridae роду Asfivirus. Віріони - сферичної форми діаметром 175-215 нм. Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; заморожування консервує вірус.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини! 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux