Волинь: підвищення рівня поінформованості населення про права споживачів та механізми їх захисту в умовах воєнного стану
опубліковано 26 квітня 2023 року о 11:10

25 квітня 2023 року за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області та організаційної підтримки Володимирської міської ради,  з метою підвищення рівня поінформованості населення про діяльність та функції управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами, зокрема про права споживачів та механізми їх захисту в умовах воєнного стану, відбувся семінар у форматі «круглого столу».

У ньому взяли участь спеціалісти управління  захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами, суб’єкти господарювання, жителі  Володимир-Волинської міської територіальної громади, представники Володимирської міської ради та фахівці Володимирського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.  

Роботу семінару відкрила заступник начальника управління – начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Олена Рошко. Вона наголосила на актуальності тематики заходу, зокрема необхідності напрацювання дієвих механізмів захисту прав споживачів в умовах сьогодення.

Олена Павлівна розповіла про повноваження Держпродспоживслужби в сфері захисту  прав споживачів, ринкового та метрологічного нагляду і наголосила, що захист прав споживачів нині є одним з пріоритетних напрямів діяльності, тому необхідно максимально забезпечити неухильне виконання законодавства у сфері захисту споживачів. 

Головний спеціаліст відділу ринкового та метрологічного нагляду Олена Абрамчук ознайомила присутніх з вимогами чинного законодавства до суб'єктів підприємництва при здійсненні ринкового нагляду, роз’яснила норми Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». 

Також  наголосила, що метою здійснення ринкового нагляду є вжиття обмежувальних заходів з відповідним інформуванням про це громадськості щодо продукції, яка при її використанні за призначенням або за обґрунтовано передбачуваних умов, і при належному встановленні та технічному обслуговуванні,  становить загрозу суспільним інтересам чи не відповідає встановленим вимогам.

Завідувач сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Павло Блавацький поінформував учасників семінару про повноваження Держпродспоживслужби у сфері контролю за дотриманням законодавства України про рекламу, щодо захисту прав споживачів реклами та нормами законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення.

А завідувач сектору контролю за регульованими цінами Сергій Дмитрук розповів  про роботу сектору щодо державного регулювання цін. Фахівець звернув увагу на те, що держава не може заборонити збільшувати роздрібні ціни в магазинах, якщо зростає ціна виробника, але має право здійснювати заходи щодо порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. А також наголосив на неприпустимості необґрунтованого підвищення цін на соціально значущі товари та лікарські засоби в період воєнного стану в країні.

Фахівці Головного управління надали суб’єктам господарювання та представникам органів місцевого самоврядування змістовні роз’яснення з питань, які належать до компетенції управління.

на малюнку зображень учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux