Водопровідна вода, що подається жителям Кропивницького, є безпечною
опубліковано 14 грудня 2022 року о 16:11

Такий висновок отримали фахівці у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби за результатами здійснених лабораторних досліджень водопровідної води. Зразки води були відібрані в квартирах жителів одного з мікрорайонів м. Кропивницький після появи повідомлень про невластивий колір і запах водопровідної води та погіршення стану здоров‘я.

З метою забезпечення всебічного дослідження та оперативного реагування на скарги громадян водопровідну воду дослідили дві установи - Кіровоградська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби та лабораторія ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Окрім того, лабораторії ОКВП «Дніпро-Кіровоград» згідно з програмами виробничого лабораторного контролю, затвердженими Держпродспоживслужбою, здійснюють щоденні дослідження води, що подається споживачам централізовано, на відповідність встановленим нормативним показникам.

За результатами проведених досліджень у зразках води, відібраних в квартирах жителів м. Кропивницький, виявили лише незначні відхилення щодо забаpвленості та кольоpовості. Водночас мікpобіологічні показники відповідають вимогам деpжавних санітаpних пpавил і ноpм. Задля приведення до норми показників щодо яких встановили відхилення ОКВП «Дніпро-Кіровоград» проводить позачергову промивку мереж, після чого відбиратимуться проби води для повторного дослідження.

Зазначимо, що посилення забаpвленості та кольоpовості води ймовірно було викликано тим, що водопpовідна меpежа пpотягом певного пеpіоду не була заповнена, а під час запуску води й заповнення мережі в ній могли pозчинитися домішки за pахунок заліза. Саме тому у випадку поновлення централізованого водопостачання після його відсутності воду необхідно спустити протягом 10-15 хвилин та обов’язково обробити перед споживанням.

До повного налагодження централізованого водопостачання завжди варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • для пиття використовувати лише добре прокип’ячену (не менше 10 хвилин) або бутильовану воду;
  • за можливості використовувати фасовану бутильовану воду;
  • готувати їжу лише на перевіреній питній воді;
  • під час приготування їжі застосовувати термообробку продукту (варіння, смаження, запікання тощо);
  • використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу води) лише після обробки;
  • воду з відкритих водойм використовувати тільки для господарських потреб.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux