Харківщина: юристи Держпродспоживслужби довели в судах законність припису про усунення порушень законодавства у сфері захисту споживачів
опубліковано 14 грудня 2022 року о 16:20

Комунальне підприємство «Харківські теплові мережі» звернулося до суду з адміністративним позовом до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, в якому просило визнати протиправним та скасувати припис  «Про виконання законних вимог щодо усунення порушень законодавства про захист прав споживачів».

Так, за результатами позапланової перевірки комунального підприємства Харкова Головним управлінням було складено припис «Про виконання законних вимог щодо усунення порушень законодавства про захист прав споживачів». Встановлено, що КП «ХТМ»:

  • обмежило право споживача в частині проведення періодичної повірки приладу обліку гарячої води в міжповірочний інтервал;
  • відмовило у врахуванні показань приладу обліку гарячої води, який відповідає вимогам ДСТУ 3580-97 «Лічильники холодної та гарячої води крильчасті», відповідно до Свідоцтва про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки;
  • порушило право споживача на визначення належним чином ціни продукції.

Зокрема, під час проведення нарахувань за послуги з централізованого постачання гарячої води не враховані показання приладу обліку гарячої води в період з 01.08.2014  р.  по 16.06.2020 р., чим порушено абз. 3 п. 9, абз. 2 п. 10, п.п. 4, п.п. 16, п. 32 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води й водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. № 630; ч. 1 ст. 17, п. 7 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про захист прав споживачів».

Вищевказаним приписом вимагалося усунути порушення, відображені в акті перевірки, та провести споживачці нарахування за послуги з централізованого постачання гарячої води за зазначений період відповідно до показань приладу обліку гарячої води; про виконання цього припису письмово, з відповідним документальним підтвердженням повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області до 30.08.2021 р.

Не погодившись із приписом, КП «ХТМ» звернулося до суду з позовом. За результатами проведеної Відділом правового забезпечення роботи Харківський окружний адміністративний суд рішенням від 12.11.2021 р. відмовив у задоволенні позову підприємства.

На рішення суду першої інстанції комунальне підприємство подало апеляційну скаргу, посилаючись, на його думку, на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, та просило скасувати рішення Харківського окружного адміністративного суду від 12.11.2021 і ухвалити нове судове рішення, яким позов задовольнити в повному обсязі. Попри те, що апеляційне провадження відкрито за три дні до введення воєнного стану, а строк подання Головним управлінням відзиву на апеляційну скаргу припав на період активних бойових дій, артилерійських, ракетних обстрілів, зокрема, і на території Харкова, прямої загрози для життя та здоров’я людей, ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області подано відзив на апеляційну скаргу комунального підприємства з відповідним правовим обґрунтуванням заперечень щодо доводів підприємства. Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 12 грудня 2022 року в справі №520/16354/21 апеляційну скаргу комунального підприємства «Харківські теплові мережі» залишено без задоволення. Рішення  Харківського окружного адміністративного суду від 12.11.2021 у справі № 520/16354/21 – залишено без змін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux