07 квітня 2023 року спеціалісти Вінницького міського управління та Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, спільно з працівниками Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області, на виконання розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора у Вінницькій області від 31 березня 2023 року №04/01 "Про посилення державного ветеринарно-санітарного контролю за реалізацією живої риби", провели обстеження агропродовольчих ринків м. Вінниця, на яких здійснюється реалізація живої риби та рибопродуктів в період нересту, з квітня по червень 2023 року.
Під час проведення заходу на ринках "Привокзальний", "Урожай" та "Західний" порушень чинного законодавства не встановлено, жива риба, що надійшла для реалізації супроводжується відповідними ветеринарними документами - товарно-транспортними накладними, експертними висновками лабораторії ВСЕ.
Вінницьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області наголошує, що реалізація живої риби проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:
- кожна партія риби живої надходить на ринки по супровідних ветеринарних документах, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку, з видачею експертних висновків;
- живу рибу перевозять у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються;
- на кожну партію свіжої риби та інших гідробіантів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво;
- оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;
- кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники суб'єкта господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються;
- умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15 °C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години;
- (!) не підлягає продажу: жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
З операторами ринку проведену роз'яснювальну роботу стосовно умов та вимог законодавства при реалізації живої риби під час нересту.