8 листопада начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен у якості спікера взяв участь у вебінарі для представників закладів освіти щодо харчової безпеки в освітніх закладах.
У своїй доповіді Юрій Павлішен ознайомив учасників онлайн-заходу з основними вимогами до організації харчування дітей в освітніх закладах, в тому числі і законодавчою базою щодо здійснення державного контролю у сферах безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства.
З-поміж іншого йшлося про перелік заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства, які планово або позапланово здійснюють фахівці Держпродспоживслужби, про базові вимоги до суб’єктів господарювання, що надають послуги з харчування дітей, та постачальників харчових продуктів.
Під час доповіді начальник Головного управління Держпродспоживслужби особливий наголос зробив на здійсненні заходів державного нагляду в нинішніх умовах воєнного стану, зазначивши, що попри припинення планових і позапланових перевірок, як прописано у Постанові КМУ №303 від 13 березня 2022 року, заходи державного нагляду можуть проводитись за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини і мають бути спрямовані на захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.
Також Юрій Павлішен розповів про нові підходи до організації харчування школярів. Зокрема, ознайомив з основними групами продуктів, які обов’язково мають бути в раціоні дитини, і вимогами до цих продуктів, правилами облаштування обідніх зон згідно із санітарним законодавством, підходами до розробки орієнтовних чотиритижневих меню та відповів на численні запитання учасників онлайн-зібрання.