Відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми діяльності та розвитку аграрного сектору Дніпропетровщини в умовах воєнного стану»
опубліковано 10 листопада 2022 року о 09:55


     09 листопада 2022 року на базі Дніпровського державного аграрно-економічного університету відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми діяльності та розвитку аграрного сектору Дніпропетровщини в умовах воєнного стану».

     За одним столом зібралися представники Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політки на чолі з його головою – Олександром Гайду, головою підкомітету Верховної Ради України з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі ‒ Артемом Чорноморовим, народним депутатом України ‒ Дмитром Припутнем. Також у заході взяли участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Василь Приходько, науковці університету та Інституту зернового господарства, керівники провідних аграрних господарств Дніпропетровської області.

     Круглий стіл організовано у рамках святкування 100-річчя з дня заснування Дніпровського державного аграрно-економічного університету, з чим, у першу чергу, і привітав колектив університету Олександр Гайду.

     Також він зазначив: «Незважаючи на постійні обстріли території Дніпропетровщини, активні бойові дії у сусідніх регіонах та проблеми з логістикою, аграрії краю показують стрімкі темпи сівби озимих. 

     Так, озимою пшеницею в області уже засіяно майже 400 тисяч га полів, ячменем – 50 тис. га, житом – 1,3 тис. га. Це дуже хороші темпи для прифронтової області, де засіяно вже 75% полів. 

     Також стрімкий темп землероби Дніпропетровщини показали і при збиранні врожаю.

     Одним з найперших підприємств, якому Мінагрополітики погодило грант зі створення або розвитку теплиць на суму 7 млн гривень в рамках урядової програми «єРобота», стало підприємство саме з Дніпропетровщини». 

     Діяльність та розвиток аграрного сектору Дніпропетровщини в умовах воєнного стану є важливими для збереження продовольчої безпеки регіону та України загалом, тому засідання круглого столу ініційоване для спільного пошуку рішень щодо розв’язання проблем аграріїв, які склалися за період воєнного стану і не тільки.

     Круглий стіл пройшов у форматі питання-відповідь. Найактуальніші питання, які обговорили під час заходу, це:

  • проблеми логістики вивезення зерна, кукурудзи та інших культур з територій Дніпропетровської області, які перебувають під обстрілом окупаційних військ;
  • підтримка аграріїв як за кошти державного бюджету, так і у вигляді пільгових кредитів, міжнародних грантів або технічної допомоги;
  • проблеми підняття цін на мінеральні добрива;
  • проблеми прибутковості/неприбутковості певних сільськогосподарських культур;
  • проблеми меліорації та зрошення полів.

     Голова підкомітету Верховної Ради України з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорономоров наголосив, що ціль представників комітету почути аграріїв та донести всі питання і проблеми, з якими вони стикаються у своїй роботі, до народних депутатів та спільно зробити все можливе заради розвитку та покращення аграрного сектору не тільки Дніпропетровщини, а й України загалом.

     За результатами круглого столу учасники зробили висновок, що чинна модель аграрного сектору України має бути трансформована з урахуванням пріоритетності розвитку малого підприємництва та становлення сімейного фермерства у сфері агробізнесу. Також були висловлені пропозиції щодо стабілізації та активізації аграрного виробництва у період відновлення національної економіки з пріоритетними напрямками державної підтримки програмами кредитування, фінансування та податкового стимулювання аграрних виробників.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux