Відбулося п’яте засідання Підкомітету з управління санітарними та фітосанітарними заходами (СФЗ) Комітету Асоціації Україна – ЄС у торговельному складі
опубліковано 20 листопада 2020 року о 10:17

19 листопада 2020 року, в режимі відеоконференції відбулося  п’яте засідання Підкомітету з управління санітарними та фітосанітарними заходами (СФЗ) Комітету Асоціації Україна – ЄС у торговельному складі.

Від України у заході взяли участь представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства охорони здоров’я України, Держпродспоживслужби та Міністерства закордонних справ України.

Очолила українську делегацію Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. Під час свого вступного слова вона відзначила важливість імплементації українського вітчизняного законодавства в частині санітарних та фітосанітарних заходів (СФЗ), а також пріоритетні завдання щодо подальшого міжнародного співробітництва України та ЄС.

У ході засідання Підкомітету заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Глущенко доповів учасникам  про стан імплементації законодавства, що стосується «Санітарних та фітосанітарних заходів», та зокрема щодо: проекту Наказу Мінекономіки України «Про затвердження вимог щодо благополуччя окремих типів тварин», його публікації найближчим часом, а також стосовно дії перехідного періоду, та проекту Наказу Мінекономіки України «Про затвердження гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження». Також він охарактеризував основні пріоритетні напрямки роботи з наближення законодавства у сфері СФЗ на наступний рік.

Окрім того, учасники обговорили оновлене законодавство України в частині вимог щодо імпорту, зокрема щодо загальних форм сертифікатів на ввезення в Україну.

Під час обговорення питань українська сторона проінформувала представників ЄС про стан виконання кампанії з вакцинації проти сказу в Україні. А також щодо проведення заходів боротьби, в тому числі кампаній вакцинації, моніторингу та ефективності боротьби, як на території буферної зони з ЄС (передбачено Угодами з Польщею та Угорщиною), так і на всій території України.

У рамках зустрічі учасники обговорили підходи щодо визнання заходів з регіоналізації щодо хвороб тварин, таких як високопатогенний грип птиці (ВПГП) та африканська чума свиней (АЧС). Як наголосила пані Ольга Шевченко, заходи з визнання принципів регіоналізації, базуються на положення х Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, та мають застосовуватись на взаємних засадах.

Владислава Магалецька виразила вдячність Європейській Стороні за прийняття, довгоочікуваного для обох сторін, відповідного законодавчого рішення про визнання еквівалентності насіння зернових з України, яке підкреслює атмосферу довіри та співпраці, яка склалася з Європейською Стороною в останні роки.

«Дане рішення відкриває ринок ЄС для експорту українського насіння, зниженню його вартості для українських та європейських фермерів» - наголосила Владислава Магалецька.

Окрім того, сторони обговорили питання щодо оцінки еквівалентності системи контролю за кормовими добавками в ЄС.

У свою чергу заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко відзначила, що така тісна співпраця між Україною та ЄС у рамках Угоди про асоціацію України з ЄС сприяє розвитку двосторонніх відносин, особливо в часи карантинних обмежень.

На завершення роботи Підкомітету учасники обговорили питання поточної технічної допомоги Україні від Сторони ЄС у сфері СФЗ, а також підкреслили амбітні плани двосторонньої співпраці на майбутнє.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux