Про планові та позапланові перевірки фахівцями Держпродспоживслужби суб’єктів господарювання (операторів ринку), особливості заходів державного контролю в період карантину, запровадження системи НАССР на різних виробничих потужностях та відповідальність підприємців за порушення чинного законодавства у сфері безпечності харчових продуктів в ефірі радіо «Чернігівська хвиля» слухачів поінформував начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.
За його словами із більш ніж тисячі запланованих на 2020 рік інспектувань через запровадження карантинних обмежень фахівці Держпродспоживслужби здійснили їх трохи більше 500. При цьому порушення були зафіксовані менш ніж у половині випадків. Переважно це стосувалось умов зберігання, постачання, переробки продуктів харчування і сировини.
Юрій Павлішен також наголосив, що періодичність планових перевірок залежить від кількості порушень, які виявляють інспектори на тому чи іншому підприємстві. Чим їх більше – тим вищий ступінь ризику і тим частіше до підприємців застосовуються заходи державного контролю.
Контроль у сфері безпечності харчових продуктів має бути ретельним і безкомпромісним, адже від цього безпосередньо залежить здоров'я, а часом і життя людей, наголосив керівник Держпродспоживслужби і закликав представників бізнесу бути відповідальними та співпрацювати з органами державного нагляду.