В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Кіровоградській області відбулася робоча наради з адміністрацією агропродовольчих ринків м. Кропивницький. У заході взяли участь фахівці Головного управління з питань безпечності харчових продуктів, захисту споживачів, державного ринкового й метрологічного нагляду та керівник Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
Зібрання відкрив в. о. начальника Держпродспоживслужби Кіровоградщини Ігор П’яничук, який звернув увагу присутніх на важливість теми наради – оновлені Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків, що затверджені наказом Мінагрополітики від 19.04.2024 № 1279 та набрали чинності 05.12.2024.
Перший заступник начальника Андрій Багрій акцентував на недопущенні здійснення стихійної торгівлі на агропродовольчих ринках та прилеглій території. Він нагадав, що приватні особи, які реалізують продукцію у невстановлених місцях, з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі та без відповідних дозвільних документів про якість та безпечність продуктів, крім іншого ще й не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Тож стихійна торгівля та продукція завідомо є такою, що несе загрозу для здоров’я та життя людей.
Торгові місця на агропродовольчому ринку та допуск до торгівлі надаються адміністрацією ринку лише після одержання висновків лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про епізоотичне, ветеринарно-санітарне благополуччя та якість зазначеної партії харчової продукції. Про це нагадав присутнім начальник Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Віталій Вовк. Так, ветеринарно-санітарній експертизі, огляду та контролю на ринках підлягає уся продукція тваринного та рослинного походження, що надходить для продажу. Водночас відповідальність за реалізацію продукції, що не пройшла ветеринарно-санітарної експертизи, несе адміністрація ринку відповідно до законодавства.
Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт розповів детальніше про нововведення у Гігієнічних вимогах до агропродовольчих ринків. Він зазначив, що вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності та встановлюють гігієнічні вимоги до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовуються.
Зокрема, операторів агропродовольчих ринків зобов’язано отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Забороняється функціонування агропродовольчого ринку за відсутності акредитованої лабораторії. Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої лабораторії, зокрема, шляхом надання у користування службових приміщень, забезпечених опаленням, електропостачанням, вентиляцією, водопостачанням та водовідведенням.
Начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Віра Сухопарова поінформувала про необхідність дотримання антитютюнового законодавства та законодавства про рекламу. Вона навела приклади порушень, що найчастіше зустрічаються на ринках у м.Кропивницький.
Про ваговимірювальну техніку вів мову начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду Сергій Горовой. Так, з метою недопущення порушень у ході здійснення торговельно-комерційних операцій суб’єкти господарської діяльності, які працюють на ринках, мають забезпечувати вчасну повірку. Ваги та гирі, які використовуються для здійснення торговельно-комерційних операцій, повинні мати повірочне тавро або свідоцтво про повірку.
Ваги обов’язково повинні мати маркування, що містить товарний знак виробника, заводський номер, клас точності, найбільшу та найменшу границі зважування, ціну поділки або дискретність відліку, знак відповідності. Відповідно до затверджених міжповірочних інтервалів, повірка ваг та гир усіх типів повинна проводитися один раз на рік.
Слід зазначити, що під час проведення торговельно-комерційних операцій забороняється використовувати несправні, фальсифіковані або перероблені засоби вимірювальної техніки, такі, що не пройшли періодичну повірку, повірку після ремонту та не відповідають встановленим метрологічним вимогам.
Порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки, які використовуються у сфері законодавчо регульованої метрології, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств та організацій незалежно від форми власності, а також фізичних осіб-підприємців.
Наприкінці зустрічі керівництво Головного управління наголосило на важливості неухильного дотримання норм чинного законодавства, тим самим забезпечуючи продовольчу безпеку громадян та прозорість проведення торговельно-комерційних операцій.