Від серця до серця: на Вінниччині опікуються здоров’ям врятованих чотирилапих
опубліковано 06 грудня 2023 року о 10:00

Від початку повномасштабного вторгнення Вінниччина стала прихистком для великої кількості людей і тварин, які постраждали внаслідок дій країни-агресора та потребують допомоги. Велика кількість волонтерських організацій та звичайних небайдужих людей об'єднали свої зусилля задля надання допомоги всім, хто опинився у скрутному становищі через повномасштабне вторгнення рф.

Зокрема, в селі Ксаверівка Вінницької області діє пункт перетримки для тварин, куди їх доправляють із зони бойових дій і звідти 25 травня 2023 року завідувач Вінницького відділу Вінницької районної державної лікарні ветеринарної медицини Ферзалієв Мелік-Мамед Бехерчинович отримав термінове повідомлення про сказ собаки.

В ході проведення епідеміологічного та епізоотичного розслідування вогнища сказу було встановлено, що захворіла одна із собак, врятована в Запорізькій області, яку привезли 12 травня до пункту перетримки іноземні волонтери: Дайн-Томас-Сітон Нортон і Лілі Блук (громадяни Великобританії), Джексон Левіс (громадянин США) та Ніколь Роско (громадянка Австралії). Оскільки у тварини був перелом лапи, після порятунку волонтери транспортували її до приватної ветеринарної клініки. Проте за декілька днів волонтери отримали повідомлення про те, що собака поводить себе агресивно і її необхідно забрати. На жаль, коли приїхали забирати тварину, вона вже була мертвою, труп доставили до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, де і було встановлено сказ.

Фахівці Вінницького відділу Вінницької районної державної лікарні ветеринарної медицини виявили осіб, які контактували з хворою собакою, та направили їх на проходження курсу щеплень антирабічною вакциною, а також обстежили інших тварин в пункті перетримки та провели профілактичні щеплення проти сказу, завдяки чому вогнище сказу було локалізоване і всі інші тварини врятовані!

Довідково: на фото собаки, які були врятовані волонтерською групою Дайна-Томаса-Сітона-Нортона, до та після реабілітації. З лівого боку собака, врятована із села під Херсоном, а з правого - вівчарка, яка постраждала внаслідок обстрілу населеного пункту Запорізької області фосфорними бомбами. Наразі тварини здорові та чекають на нових господарів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux