Ветеринарно-санітарна експертиза на ринках Чернівецької області упродовж 2024 року
опубліковано 22 січня 2025 року о 16:43

На ринках Чернівецької області упродовж 2024 року реалізовувалась продукція тваринного та рослинного походження після проведення ветеринарно – санітарної експертизи.

Всього було проведено 358124 експертиз: 

  • ВРХ – 816 шт,
  • свині – 12121 шт,
  • вівці, кози – 15 шт,
  • інші види тварин – 8938 шт,
  • молоко і молочні продукти – 76745 шт,
  • яйця – 6682 шт,
  • риба і рибопродукти – 27648 шт,
  • мед – 317 шт,
  • овочі та фрукти – 147131 шт,
  • готові харчові продукти промислового виготовлення – 65970 шт,
  • інші харчові продукти – 11741 шт.

При цьому було проведено 665011 лабораторних досліджень всього:

  • ВРХ – 2719 шт,
  • свині – 48762 шт,
  • вівці кози – 50 шт,
  • інші види тварин – 10513 шт,
  • молоко і молочні продукти – 237637 шт,
  • яйця – 19385 шт,
  • риба та рибопродукти – 39596 шт,
  • мед – 1673 шт,
  • овочі та фрукти – 226965 шт,
  • готові харчові продукти промислового виготовлення – 65970 шт,
  • інші харчові продукти – 11741 шт.

В результаті проведеної ветсанекспертизи виявлено у 27 випадках – ехінококоз свиней та 21 випадок незаразної етіології (крововиливи).

Всього не допущено в реалізацію -310 кг субпродуктів та м’яса птиці . На утилізацію направлено субпродуктів та м’яса птиці – 310 кг.

При проведенні ветеринарно – санітарної експертизи готової продукції та сировини рослинного і тваринного походження не допущено та знято з реалізації:

  • 1818 кг молока та молочних продуктів (по органолептичних показниках, підвищеній кислотності, фальсифікації);
  • 118 кг живої риби та рибопродуктів (по органолептичних показниках, ураженістю гельмінтами та невідповідність супровідних документів);
  • 2709 шт яйця курячого (по органолептичних показниках: забруднення, пошкодження шкарлупи);
  • 60 кг мед (невідомого походження);
  • 6999 кг овочів (по органолептичних показниках та підвищеному вмісту нітратів);
  • 292 кг готових харчових продуктів промислового виготовлення (ковбасні вироби та масло солодковершкове без маркування, із протермінованими строками придатності);
  • 211 кг інших харчових продуктів (олія соняшникова без відповідного маркування, невідомого походження).

В області функціонує 28 агропродовольчих ринків, де здійснюється реалізація харчових продуктів тваринного та рослинного походження.

Ветеринарно – санітарну експертизу на ринках здійснюють 42 лікарі ветеринарної медицини та 15 лаборантів.

Держпродспоживслужба області здійснює постійний контроль за проведенням ветеринарно – санітарної експертизи продукції, що реалізується на агропродовольчих ринках області задля забезпечення продовольчої безпеки буковинців.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux