На ринках Чернівецької області упродовж 2024 року реалізовувалась продукція тваринного та рослинного походження після проведення ветеринарно – санітарної експертизи.
Всього було проведено 358124 експертиз:
- ВРХ – 816 шт,
- свині – 12121 шт,
- вівці, кози – 15 шт,
- інші види тварин – 8938 шт,
- молоко і молочні продукти – 76745 шт,
- яйця – 6682 шт,
- риба і рибопродукти – 27648 шт,
- мед – 317 шт,
- овочі та фрукти – 147131 шт,
- готові харчові продукти промислового виготовлення – 65970 шт,
- інші харчові продукти – 11741 шт.
При цьому було проведено 665011 лабораторних досліджень всього:
- ВРХ – 2719 шт,
- свині – 48762 шт,
- вівці кози – 50 шт,
- інші види тварин – 10513 шт,
- молоко і молочні продукти – 237637 шт,
- яйця – 19385 шт,
- риба та рибопродукти – 39596 шт,
- мед – 1673 шт,
- овочі та фрукти – 226965 шт,
- готові харчові продукти промислового виготовлення – 65970 шт,
- інші харчові продукти – 11741 шт.
В результаті проведеної ветсанекспертизи виявлено у 27 випадках – ехінококоз свиней та 21 випадок незаразної етіології (крововиливи).
Всього не допущено в реалізацію -310 кг субпродуктів та м’яса птиці . На утилізацію направлено субпродуктів та м’яса птиці – 310 кг.
При проведенні ветеринарно – санітарної експертизи готової продукції та сировини рослинного і тваринного походження не допущено та знято з реалізації:
- 1818 кг молока та молочних продуктів (по органолептичних показниках, підвищеній кислотності, фальсифікації);
- 118 кг живої риби та рибопродуктів (по органолептичних показниках, ураженістю гельмінтами та невідповідність супровідних документів);
- 2709 шт яйця курячого (по органолептичних показниках: забруднення, пошкодження шкарлупи);
- 60 кг мед (невідомого походження);
- 6999 кг овочів (по органолептичних показниках та підвищеному вмісту нітратів);
- 292 кг готових харчових продуктів промислового виготовлення (ковбасні вироби та масло солодковершкове без маркування, із протермінованими строками придатності);
- 211 кг інших харчових продуктів (олія соняшникова без відповідного маркування, невідомого походження).
В області функціонує 28 агропродовольчих ринків, де здійснюється реалізація харчових продуктів тваринного та рослинного походження.
Ветеринарно – санітарну експертизу на ринках здійснюють 42 лікарі ветеринарної медицини та 15 лаборантів.
Держпродспоживслужба області здійснює постійний контроль за проведенням ветеринарно – санітарної експертизи продукції, що реалізується на агропродовольчих ринках області задля забезпечення продовольчої безпеки буковинців.