В Ужгороді на міжнародній зустрічі презентували платформу BioSecurity, обговорили передові методології і практики в розробці стратегії біобезпеки
опубліковано 26 січня 2021 року о 15:55

Учора, 25 січня, у межах транскордонного співробітництва відбулася робоча зустріч партнерів, що спільно реалізують міжнародний проєкт «Біобезпека» – спільні дії в надзвичайних ситуаціях у разі виявлення та поширенню небезпечних інфекційних захворювань в Карпатському регіоні».

Захід проходив у режимі онлайн на базі Міжнародної Асоціації Інституцій Регіонального Розвитку «МАІРР» та «Центру Європейських Ініціатив». Головного партнера на зустрічі представляли начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області Іван Гуледза і директор Закарпатської обласної державної лабораторії Держпродспоживслужби Роман Шевчук.

У ході зустрічі представники партнерських організацій, серед яких Ветеринарна інституція здоров'я та харчової безпеки в м. Марамуреш (Румунія), Регіональне інноваційне агентство (Словаччина), Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку (Україна), Асоціація регіонального розвитку KIUT (Угорщина), обговорили низку нагальних питань щодо впровадження проєкту.

Як зауважувалося, метою проєкту є формування інституційної та інформаційної бази та запровадження спільних дій під час виникнення надзвичайних ситуацій для виявлення та профілактики поширення небезпечних інфекцій в Карпатському регіоні; встановлення міцної співпраці між професійними установами в галузі біологічної епідеміологічної ситуації в прикордонних регіонах Угорщини, Словаччини, Румунії та України, модернізація лабораторії в Україні та Румунії, підвищення обізнаності місцевого населення та підвищення кваліфікації професійних установ та його персоналу.

Річ у тім, що у 2018 році в окремих областях України були оголошені надзвичайні ситуації внаслідок позитивних тестів на зараження чумою свиней. Тож учасники зібрання обговорили алгоритм спільних дій під час таких надзвичайних ситуацій.

За словами очільника Держпродспоживслужби Закарпаття Івана Гуледзи,  проєкт стосується створення спільної системи біобезпеки та реабілітації місцевих лабораторій, спрямованих на встановлення інноваційного обладнання для реалізації експрес-методів виявлення небезпечних інфекцій у домашніх тварин, диких тварин, безпеки місцевих продуктів харчування.

Швидка діагностика у лабораторії дозволить цільовим групам реагувати відповідним чином, а також запобігти поширенню небезпечних інфекцій, вірулентних хвороб, зокрема вірусу африканської чуми у домашніх та диких свиней. Лабораторія молекулярної генетики забезпечує діагностику протягом 6 годин, а точність діагностичного тесту становить 99%.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux