В Кіровоградській області підвищився показник виконання норм харчування в закладах освіти
опубліковано 17 квітня 2023 року о 11:18

У І кварталі 2023 року в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року відмічається збільшення відсотку (84,7% проти 78,6%) правильно розроблених сезонних меню з урахуванням вимог постанови Кабміну «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Відповідно зменшився відсоток порушень в асортименті харчових продуктів або у складі компонентів харчових продуктів, які дозволені та використовуються для харчування в закладах освіти (0,7% проти 3,7%) та зменшився відсоток порушень у проаналізованих меню-розкладках готових страв для харчування здобувачів освіти (5,7% проти 18,5%). Також проаналізувавши виконання норм харчування в закладах загальної середньої освіти області встановлено збільшення показника (92,6% проти 88,4%).

За вказаний період харчування було організоване на базі 260 закладів загальної середньої освіти області. З них 258 закладів своєчасно погодили меню з Держпродспоживслужбою. Ще двом закладам освіти (на території Пантаївської  ТГ та Новопразької  ТГ) примірні чотиритижневі сезонні меню на весняний період були повернуті на доопрацювання через недотримання вимог постанови Кабміну № 305. Наразі вони перебувають на розгляді.

Крім того, фахівці районних управлінь Держпродспоживслужби області спільно з органами місцевого самоврядування здійснюють комісійні обстеження харчоблоків закладів освіти, під час яких перевіряються питання дотримання санітарно-гігієнічних вимог в їдальнях (харчоблоках), технології приготування страв, організація харчування в закладах, дотримання погоджених Держпродспоживслужбою примірних чотиритижневих сезонних меню, перевіряється асортимент харчових продуктів та виконання норм харчування тощо.

З початку поточного року проведено 196 таких обстежень. Під час 54 обстежень (27,5%)виявлено порушення, а саме:

  • недотримання вимог при веденні обліково-звітної документації продуктів харчування, продовольчої сировини та готових страв;
  • при складанні щоденного меню-розкладу не враховується погоджене примірне чотиритижневе сезонне меню,
  • не пройдені або не дотримані терміни проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками,
  • не марковане кухонне обладнання та інвентар,
  • використовувався надщерблений посуд,
  • не організований виробничий лабораторний контроль готових страв, дослідження змивів з об’єктів середовища тощо.

В усіх закладах з працівниками проведена інформаційно-роз'яснювальна робота з профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій, а також керівникам закладів освіти, відповідальним особам за організацію харчування в закладах, де були виявлені порушення, надані пропозиції щодо їх усунення. Це стосується зокрема закладів освіти на територіях Катеринівської  ТГ, Долинської  ТГ, Знам'янської  ТГ, Олександрійської  ТГ, Світловодської  ТГ, Приютівської  ТГ, Онуфріївської  ТГ, Вільшанської  ТГ, Голованівської  ТГ, Глодоської  ТГ, Дмитрівської  ТГ, Маловисківської  ТГ, Смолінської ТГ, Рівнянської  ТГ, Новгородківської  ТГ та Піщанобрідської  ТГ.

За результатами в 78,7% випадків порушення усунуті. Залишаються не виконаними в термін пропозиції щодо організації виробничого лабораторного контролю в закладах освіти Вільшанської  ТГ.

На фото – фахівці Голованівського та Кропивницького районних управлінь Держпродспоживслужби в області в харчоблоці закладу освіти На фото – фахівці Голованівського та Кропивницького районних управлінь Держпродспоживслужби в області в харчоблоці закладу освіти На фото – фахівці Голованівського та Кропивницького районних управлінь Держпродспоживслужби в області в харчоблоці закладу освіти На фото – фахівці Голованівського та Кропивницького районних управлінь Держпродспоживслужби в області в харчоблоці закладу освіти
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux