В Херсонській області зафіксували випадок африканської чуми свиней
опубліковано 09 грудня 2021 року о 09:41

7 грудня під час проведення моніторингових обстежень місць можливого видалення трупів тварин, фахівцями Білозерської районної державної лікарні ветеринарної медицини в лісопосадці між с. Станіслав та с. Широка Балка Станіславської об’єднаної територіальної громади Херсонського (Білозерського) району Херсонської області виявлено 4 трупи свиней (віком 2-10 міс.). 

Для з’ясування епізоотичної ситуації на місці та проведення епізоотичного розслідування, встановлення причин загибелі тварин, джерел і шляхів можливого занесення збудника африканської чуми свиней (АЧС) і вжиття заходів щодо недопущення поширення збудника хвороби за його межі невідкладно прибула група швидкого реагування. Було відібрано біологічний матеріал та направлено для дослідження на АЧС до Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, де було встановлено діагноз африканська чума свиней. 

Проведено спалювання та захоронення залишків трупів свиней в місці їх виявлення, місце спалення оброблено хлорним вапном. Продезінфіковано задіяний автотранспорт, засоби індивідуального захисту та одноразовий спецодяг знищено шляхом спалювання.

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней від 07.03.2017 №111 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації (протокол №10 від 08.12.2021) рішенням якого оголошено про спалах АЧС, встановлено карантин та визначено епізоотичним вогнищем (неблагополучним пунктом) місце виявлення трупів свиней (координати геолокації 46°35'22.85" 32°10'39.79") на території між с. Станіслав та с. Широка Балка Станіславської ОТГ Херсонського (Білозерського)  району Херсонської області. Визначено зони захисту, спостереження (нагляду) та затверджено «План заходів щодо ліквідації спалаху африканської чуми свиней та недопущення поширення захворювання за межі території Станіславської ОТГ Херсонського (Білозерського)  району Херсонської області».

Під час обговорення учасниками засідання було відзначено, що  на сьогоднішній день надзвичайно важливим залишається забезпечення благополуччя області щодо інфекційних хвороб тварин, яке полягає у своєчасному і якісному проведенні профілактичних ветеринарно-санітарних заходів, активної роз’яснювальної роботи серед власників свиней господарств всіх форм власності та населення за сприяння ЗМІ, а також невідкладних заходів у разі загибелі чи підозрі у захворюванні тварин.

Контроль за виконанням рішення ДНПК при облдержадміністрації покладено на Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux