У Запоріжжі обговорили актуальні питання щодо здійснення фітосанітарних заходів з локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів
опубліковано 28 вересня 2023 року о 15:57

У Запорізькій міській раді відбулася нарада з питання запровадження карантинних режимів, у зв’язку з виявленням на території Запорізького району регульованих шкідливих організмів, а саме: амброзії полинолистої (Ambrosia artemisiifolia L.), жовто-бурого мармурового клопа (Halyomorpha halys Stal.) та ценхрусу довгоголкового (Cenchrus longispinus Fernald.).

У засіданні взяли участь фахівці управління фітосанітарної безпеки  Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, представники Запорізької районної державної адміністрації,  районних адміністрацій Запорізької міської ради та комунальних підприємств.

Учасники заходу обговорили актуальні питання щодо здійснення  фітосанітарних заходів з локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів.

Представники Держпродспоживслужби надали роз’яснення щодо шкодочинності вищевказаних регульованих шкідливих організмів. Крім того, надали пропозиції стосовно методів боротьби з такими карантинними організмами.

Також фахівці служби наголосили на важливості проведення моніторингу фітосанітарного стану багаторічних зелених насаджень.

За результатами наради прийняті відповідні рішення щодо: посилення контролю за виконанням фітосанітарних заходів у карантинній зоні; планування заходів боротьби  зі шкідливими організмами; моніторингу фітосанітарного стану зелених насаджень та інше.

Довідково. З початку вересня, за поданнями державних фітосанітарних інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, розпорядженнями голови Запорізької районної державної адміністрації від 05.09.2023 №176, від 15.09.2023 №181, від 15.09.2023 №182, від 15.09.2023 №183 на територіях землекористувань Запорізького району запроваджені карантинні режими по  регульованим шкідливим організмам:

  • по амбро́зії полиноли́стій  (Ambrosia artemisiifolia L.) - по Хортицькому районі м. Запоріжжя,  на загальній площі 530,18 га.;
  • по жовто-бурому мармуровому клопу (Halyomorpha halys Stal)- у Вознесенівському районі м.Запоріжжя, на площі 0,77 га;
  • по Південно-американській томатній молі (Tuta absoluta Meyr) — на території Дніпровського, Вознесенівського, Комунарського, Олександрівського, Заводського районів  - на загальній площі 8.27 га;
  • по Американському білому метелику (Huphantria cunea Drury) — на територіїї Запорізького району (Широківської сільської територіальної громади) — на загальній площі 62 га.

Вказаними розпорядженнями затверджені межі карантинних зон та Плани фітосанітарних заходів з локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів.

Так, землекористувачі та землевласники зобов’язані забезпечити проведення заходів з локалізації та ліквідації карантинних організмів а саме: амброзії полинолистої, жовто-бурого мармурового клопа, південно-американської томатної молі; американського білого метелика у межах карантинної зони.

Окрім того, згідно з розпорядженнями забороняється вивезення з карантинних зон заражених регульованими шкідливими організмами об’єктів регулювання. Вони підлягають знезараженню або технічній переробці.

Рослини, продукти рослинного походження та інші об’єкти регулювання, заражені карантинними організмами, які неможливо знезаразити або направити на технічну переробку, підлягають знищенню в порядку, встановленому законом.

Переміщення об’єктів регулювання з карантинної зони може здійснюватися лише за наявності документів дозвільного характеру.

Суб’єкти господарювання незалежно від форми власності зобов’язані проводити карантинні заходи у карантинних та прилеглих до них зонах у разі виявлення карантинних організмів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux