У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено круглий стіл на тему: «Контроль над тютюном рятує життя»
опубліковано 08 квітня 2024 року о 17:26

04 квітня за ініціативи начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена проведено круглий стіл на тему: «Контроль над тютюном рятує життя» для представників територіальних громад області, районних державних адміністрацій, рекламних агентств, управителів багатоквартирних будинків та ресторанного бізнесу. Частина з них була присутня офлайн, а інші долучились у режимі відеоконференцзв’язку.

Метою заходу було інформування про зміни в антитютюновому законодавстві, дотримання заборони куріння у визначених законом місцях, наслідки для здоров’я людини від шкоди вторинного тютюнового диму сигарет і кальянів, викидів електронних сигарет і сигарет для нагрівання та реалізацію нагляду (контролю) для забезпечення бездимного середовища для громадян.

«Здійснення дієвого державного нагляду (контролю) за дотриманням заборони паління у визначених законом місцях з метою мінімізації негативного впливу тютюнопаління на здоров’я населення та захисту права громадян на бездимне середовище дає нам можливість як керуючому органу захистити мільйони українців,» – наголосив під час відкриття круглого столу начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

Він відмітив, що створення умов для збереження здоров’я людини має стати одним із ключових орієнтирів державної політики, нагадав про повноваження Держпродспоживслужби щодо здійснення позапланових перевірок субʼєктів господарювання за скаргами споживачів про недотримання заборони куріння у приміщеннях кафе, барів і ресторанів та закликав до тісного діалогу між контролюючими органами і суб’єктами господарювання.

Під час круглого столу з доповідями та презентаціями виступили спеціалісти Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами. Учасники обговорили важливі аспекти бездимного простору. Окрему увагу зосередили на питаннях державного та громадського контролю за дотриманням бездимного законодавства. Експерти звернули увагу на те, що Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області займає принципову позицію з цього питання і постійно здійснює контроль за рекламою, яка поширюється в області.

Зокрема, з доповіддю на тему: «Профілактика тютюнопаління. Вплив тютюнопаління на організм людини» виступила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Наталія Вербицька, яка ознайомила присутніх із статистикою смертності від тютюнопаління, хворобами, до яких призводить шкідлива звичка вживання тютюну, та озвучила причини кинути палити, переваги відмови від тютюнопаління, міфи та факти про паління.

Начальник Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Олександр Зенов розповів про основні аспекти законодавства щодо попередження куріння тютюнових виробів та зменшення рівня їх вживання серед населення. Звернув увагу на місця, де забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів.

Водночас наголосив, що у місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!" Повідомив і про відповідальність за порушення антитютюнового законодавства та розповів, що робити, якщо споживачів обкурюють.

Про вимоги щодо реклами тютюнових виробів та предметів, пов’язаних з їх вживанням більш детальну інформацію надала головний спеціаліст сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового та пробірного контролю Валентина Ігнатенко. Зокрема, зазначила, що Законом України «Про рекламу» заборонено будь-яка реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, предметів, пов’язаних із їх вживанням:

  1. у будь-яких аудіовізуальних медіа незалежно від технології їх розповсюдження, а також в онлайн-медіа, на перших і останніх сторінках друкованих медіа, в усіх друкованих медіа для дітей та юнацтва, на сторінках для дітей та юнацтва усіх друкованих медіа;
  2. у наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту та інших виданнях, у тому числі в усіх друкованих медіа;
  3. засобами внутрішньої реклами;
  4. на транспорті, у тому числі на транспортних засобах та обладнанні;
  5. за допомогою заходів рекламного характеру;
  6. засобами зовнішньої реклами;
  7. у місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного характеру, спортивних заходів та спортивних змагань, розважальних заходів;
  8. у мережі Інтернет, у тому числі на платформах спільного доступу до відео та на платформах спільного доступу до інформації.

Підсумовуючи роботу круглого столу, учасники позитивно оцінили значення таких заходів. Фахівці і представники громадськості мають можливість обмінятися інформацією, знайти спільні шляхи вирішення проблемних питань.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux