Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує, що в області зареєстровано перший в 2025 році випадок отруєння дикорослими грибами.
У Черкасах одинадцятирічний хлопчик 27 квітня разом із родиною вживав юшку з білих сушених грибів, які були замовлені через інтернет 21.04.2025. Уже вночі у нього з’явилися симптоми отруєння. Бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала дитину у стані середньої тяжкості до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради», де він наразі перебуває на лікуванні.
Ще раз підкреслюємо, що гриби – це не їжа для дітей!
Гриби містять велику кількість корисних речовин і мікроелементів: клітковину, білок, вітаміни A, C, групи B, K, органічні кислоти, фосфор та інші. Більшість цих поживних компонентів зосереджена саме в шляпці гриба.
Втім, батькам слід пам’ятати: гриби не рекомендується давати дітям. Основна причина — вміст хітину. Хітин — це складна речовина, що належить до групи полісахаридів і є складовою панцирів комах та деяких тварин. У грибах хітин ускладнює засвоєння інших поживних речовин, навіть попри їхню значну кількість.
Організм дитини, особливо віком до 7 років, ще не здатен ефективно перетравлювати гриби. Це може створювати додаткове навантаження на травну систему та нести потенційну загрозу для здоров’я.
Крім того, гриби мають здатність вбирати з навколишнього середовища шкідливі речовини — з повітря, ґрунту, води. Тому навіть гриби, вирощені у спеціальних умовах, є небезпечними для дитячого організму.
Отже, попри їхню поживну цінність, гриби не є рекомендованим продуктом у раціоні дітей.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів:
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Правила надання першої медичної допомоги у разі отруєння грибами оприлюднено на офіційному вебпорталі Міністерства охорони здоров’я.
Шановні батьки! Бережіть власне життя і здоров’я та ваших дітей!