«У 9 із 10 перевірок фіксуємо порушення» - Держпродспоживслужба про результати перевірок тарифів на житлово-комунальні послуги
опубліковано 25 липня 2024 року о 09:00

У березні 2024 року Уряд відновив позапланові перевірки за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на житлово-комунальні послуги за рішенням Держпродспоживслужби.

За 3 місяця на підставі обґрунтованих звернень громадян Держпродспоживслужбою здійснено 47 позапланових перевірок суб’єктів господарювання з питань ціноутворення. Порушення встановлено у 41 випадку, що становить 87,2% від загальної кількості перевірок.

За результатами проведених перевірок прийнято 28 рішень про застосування до суб’єктів господарювання адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 654,4 тис. гривень. Крім того, посадових осіб суб’єктів господарювання притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів на загальну суму 87,6 тис. гривень.

Було складено 21 припис щодо усунення порушень під час формування, встановлення та застосування тарифів та приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства. За прийнятими приписами та рішеннями фактично здійснені перерахунки та повернуті кошти споживачам на загальну суму 228,8 тис. гривень.

Впродовж І півріччя 2024 року за прийнятими рішеннями та адміністративними санкціями (в тому числі у попередніх періодах) фактично надійшло до бюджету 2,1 млн гривень. Крім того, протягом січня-червня 2024 року фахівці Держпродспоживслужби 6 разів залучались органами місцевого самоврядування до участі у розгляді розрахунків планованих тарифів на житлово-комунальні послуги.

За результатами проведеної роботи, внаслідок зменшення розмірів планованих та затверджених тарифів на житлово-комунальні послуги, Держпродспоживслужбою попереджено обрахування споживачів на загальну суму 386,2 тис. гривень у розрахунку на річні обсяги надання послуг.

Для створення ефективної системи забезпечення цінової стабільності та стримування інфляційних процесів, Держпродспоживслужба вживає заходи щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін та недопущення їх безпідставного зростання на споживчому ринку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux