Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів семінар-нараду з питань впровадження цифрових реформ, зокрема в частині технічного розвитку відомчих інформаційно-комунікаційних ресурсів, а також підтримки стратегічних орієнтирів інформаційної та цифрової безбар’єрності.
Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині розробляються комплексні рішення, спрямовані на оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Продовжується робота з розробки нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Окрім того, проводиться серйозна робота для модернізації наявних інформаційно-комунікаційних ресурсів.
ІТ-фахівці служби грунтовно вивчали матеріали Міністерства цифрової трансформації України, Держспецзв’язку та інших державних органів, а також результати інформаційного аудиту. Окрім того, ІТ-фахівці регулярно відвідують навчальні заходи, під час яких опрацьовуються новітні методи та методики інформаційної безпеки та кіберзахисту.
Під час семінару було ретельно проаналізовано наявні проблеми подальшого цифрового розвитку. Не дивлячись на виклики, у тому числі кібервійну, вдалося виконати ключові завдання та доручення з підтримки належної роботи інформаційно-комунікаційних ресурсів (у тому числі реєстрів).
Сергій Захарін зазначив, що під час цифровізації необхідно враховувати вимоги щодо цифрової та інформаційної безбар’єрності, про що чітко вказано у Національній стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яка затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р. Однією із настанов є безумовне забезпечення доступу громадян до публічної інформації, а також до державних інформаційно-комунікаційних ресурсів відповідно до законодавства.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розробляє новітні рішення, спрямовані на подальшу цифровізацію відповідних управлінських процедур. Зокрема, ми супроводжуємо процедури погодження проєкту нормативно-правових актів високого рівня, в яких пропонується унормувати низку питань розвитку інформаційних систем. Слід розуміти, що цифровізація дозволяє значно спростити адміністративний процес, усунути бюрократичні перепони, значно скоротити час обробки запитів і ухвалювати виважені державні рішення на основі об’єктивної інформації. Під час семінару акцентовано увагу на питаннях інформаційної та цифрової безбар’єрності. Хочу окремо наголосити, що одним із чинників високої результативності роботи є злагоджена співпраця з іншими органами влади, а також громадськістю», – наголосив Сергій Захарін.