Торік на Чернігівщині фахівці Держпродспоживслужби здійснили майже 490 перевірок об’єктів питного водопостачання
опубліковано 06 січня 2022 року о 11:28

На виконання Рішення РНБО України від 13 березня 2020 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», введеного в дію Указом Президента України від 13 березня 2020 року № 87/2020, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у 2021 році здійснювало перевірки об’єктів систем водопостачання на предмет дотримання ними вимог санітарного законодавства.

Всього проведено 487 перевірок об’єктів питного водопостачання, у тому числі 138 об’єктів централізованого та 349 - децентралізованого водопостачання. Порушення встановлено на 120 об’єктах, у тому числі на 43 об’єктах централізованого та 77 - децентралізованого водопостачання.

Також здійснено 25 заходів державного нагляду (контролю) об’єктів питного централізованого водопостачання, порушення санітарного законодавства виявлено у 21 випадку.

Основні порушення на об’єктах централізованого водопостачання наступні:  порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин, зношеність обладнання та мереж, відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; на об’єктах децентралізованого водопостачання: не здійснювався періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні дезінфікуючі засоби.

Відповідно до укладених договорів та бюджетної програми КПКВК 1209040 здійснено відбір та досліджено 709 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі 354 - за мікробіологічними показниками та 355 - за санітарно-хімічними, відхилення виявлені у 39 випадках, із них у 14 - за мікробіологічними показниками та у 25 - за санітарно-хімічними (залізо, каламутність, кольоровість).

Крім того, досліджено 36 зразків води питної децентралізованого водопостачання, у тому числі 18 - за мікробіологічними показниками та 18 - за санітарно-хімічними, відхилення виявлено у 2 випадках за мікробіологічними показниками.

За результатами здійснених перевірок і на підставі встановлених порушень санітарного законодавства балансоутримувачам направлено 21 припис та 98 рекомендацій щодо вжиття заходів реагування і приведення об’єктів питного водопостачання до нормативних вимог. Також складено 1 протокол про адміністративне правопорушення та накладено штраф.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux