У молочній промисловості натуральність молока найчастіше визначається за показниками густини, жиру та білка, а в якості арбітражного застосовується метод визначення точки (температури) замерзання молока. Температура замерзання молока складає –0,540 ºС
Температура замерзання молока дозволяє виявити ряд фальсифікацій молочної сировини. При додаванні до молока води температура замерзання підвищується, а при підвищенні в ньому титрованої кислотності – навпаки знижується. Визначають точку замерзання згідно з ДСТУ ГОСТ 30562-2003 Молоко. Визначення точки замерзання.
Визначення температури замерзання молока проводиться за допомогою спеціального лабораторного приладу – кріоскопу. Принцип його роботи базується на швидкому охолодженні молока до заданої температури (зазвичай –3 ºС) з наступним аналізом показників кристалізації проби.
Даний вид випробувань впроваджений у ТРДЛ Держпродспоживслужби та важливий для виробників молока-сировини, зокрема з метою реалізації швейцарсько-української програми «Розвитку торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія)
Кількість соматичних клітин (КСК), загального бак. забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів- дані показники вносяться у програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору та аналізу результатів досліджень.
Метою даного проекту є пошук найбільш оптимальної моделі розподілу ресурсів та зусиль операторів ринку спільно із Держпродспоживслужбою при виконанні вимог чинного законодавства щодо контролю сирого молока, що вводиться в обіг як харчовий продукт.