Тернопільщина: комісійні обстеження закладів освіти Микулинецької, Тернопільської та Збаразької територіальних громад
опубліковано 23 травня 2024 року о 15:48

Спеціалісти Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області прийняли участь у комісійних обстеженнях закладів освіти Микулинецької, Тернопільської та Збаразької територіальних громад щодо організації харчування та вимог державних медико-санітарних нормативів та правил.

Комісійними обстеженнями було охоплено 29 закладів загальної середньої освіти та 22 дошкільних навчальних закладів.

Під час обстежень було відслідковано наступні питання:

  • організація харчування;
  • наявність погодженого примірного чотиритижневого меню на весняний сезон;
  • відсутність харчових продуктів заборонених для реалізації у шкільних буфетах;
  • наявність документів з організації харчування (наказ про організацію харчування, бракеражні журнали харчових продуктів та готових страв, журнал здоров’я працівників харчоблоку, щоденне меню, меню – розклад, технологічна документація на страви та вироби затверджені директором школи для меню погодженого на весняний період);
  • матеріально – технічне забезпечення харчоблоків та навчальних класів;
  • маркування обладнання та інвентаря;
  • забезпечення холодною та гарячою протічною водою, мийними та дезінфікуючими засобами, санітарним та спецодягом;
  • наявність добових та контрольних проб страв приготованих на поточний день;
  • наявність особових медичних книжок з пройденим медичним оглядом та допуском до роботи;
  • забезпечення контролю за безпечністю та якістю продукції, що надходить до закладу, термінами її реалізації, умовами зберігання, наявність супровідних документів, що засвідчують якість та походження харчових продуктів, переліку постачальників сировини та харчових продуктів;
  • впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тощо.

За результатами проведених обстежень закладів освіти виявлені порушення на 67% об’єктів з обстежених. Керівникам закладів, організаторам харчування та фізичним особам – підприємцям надано рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Основні порушення, що були виявлені під час обстежень: відсутні добові та контрольні проби на харчоблоці, відсутні контрольні термометри в холодильному обладнанні, здійснюється реалізація в буфеті заборонених харчових продуктів, не забезпечено роздільне зберігання санітарного та спецодягу в групових кімнатах закладу; в санітарних вузлах відсутнє рідке мило та диспенсери з паперовими рушниками (або електрорушники), непромаркований інвентар для прибирання та обладнання, незабезпечені в достатній кількості робочими столами та стільцями зі спинками різних ростових груп тощо.

Окрім того, у зв’язку із дією постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. №303, у зв’язку з введенням воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 р. №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» та забороною проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства, організаторам харчування та освітнього процесу було ще раз звернуто особливу увагу щодо необхідності дотримання законів України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказів Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», «Про затвердженння Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів» тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux