Спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області ініційовано та проведено семінар та нараду щодо дотримання гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока.
В ході семінару представник Держпродспоживслужби роз’яснив присутнім працівникам пункту закупівлі молока (ПЗМ) основні вимоги наказу Мінагрополітики від 07.04.2022 № 209 «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока», який встановлює гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.
Серед іншого, увагу присутніх було зосереджено, в тому числі, і на дотриманні вимог до збирання молока в пунктах закупівлі молока та його транспортування на переробну потужність.
Окремо роз’яснено вимоги щодо забезпечення простежуваності та безпечності молока під час заготівлі, а також захисту здоров’я людей, а саме обов’язок пункту закупівлі молока:
Присутнім наголошено, щодо заборони вводити в обіг як харчовий продукт:
Оскільки вимоги даного наказу є обов’язковими для державних ветеринарних інспекторів, спеціалістів ветеринарної медицини, уповноважених на здійснення ветеринарного обслуговування та/або державного контролю на відповідній території (уповноважений ветеринар, офіційний ветеринарний лікар), ліцензованих спеціалістів ветеринарної медицини або спеціалістів, які працюють у закладах ветеринарної медицини проведено робочу нараду зі спеціалістами Путивльської державної дільничної лікарні ветеринарної медицини Конотопської РДЛВМ в ході якої обговорено виконання вимог законодавства фахівцями ветеринарної медицини.
За підсумками наради прийнято рішення щодо посилення проведення роз’яснювальної роботи серед господарів дрібнотоварних господарств щодо вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів, благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання та виконання вимог гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока.