Сумщина: результати проведених заходів державного нагляду у сфері формування, встановлення та застосування державних регульованих цін в минулому році
опубліковано 07 лютого 2023 року о 14:54

Протягом 2022 року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було проведено 6 планових та 34 позапланові перевірки суб’єктів господарювання з питань дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Під час перевірок порушення встановлено у 35 випадках, що складає 87,5 відсотків від загальної кількості перевірених суб’єктів господарювання.

За результатами проведених перевірок надано 22 приписи щодо усунення порушень державної дисципліни цін та приведення цін/тарифів у відповідність до вимог чинного законодавства. Прийнято 39 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій до суб’єктів господарювання за порушення державної дисципліни цін за якими застосовано 6310,4 тис. грн. штрафів.

На посадових осіб суб’єктів господарювання де були виявлені порушення складалися протокол про адміністративне правопорушення за якими накладено адміністративних санкцій у розмірі 5,1 тис. грн.

 Розглянуто та опрацьовано 41 звернення громадян з питань ціноутворення, у всіх випадках письмово надано компетентні роз’яснення.

Щомісячним моніторингом у 2022 році забезпечено аналіз інформації щодо цін на лікарські засоби у 81 суб’єкта господарювання, які приймають участь у рамках програми «Доступні ліки». Було проаналізовано 47,7 тис. цін, які внесено до реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

На підставі аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів, здійснюється контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних та фіксованих роздрібних цін, а також граничних оптових та роздрібних надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету.

З метою забезпечення цінової стабільності, з початку введення воєнного стану, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, проводилась щоденна робота з цінових спостережень у суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі всієї області на товари, що мають істотну соціальну значущість, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №223. Для проведення зазначеного моніторингу створено декілька робочих груп.

Із суб’єктами господарювання здійснювалась роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін на визначені чинним законодавством товари.

Робота з моніторингових обстежень та аналізу даних Реєстру задекларованих змін роздрібних цін на товари відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 341 триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux