Спростування недостовірної інформації на сторінках інтернет-видання AgroPolit.com щодо видачі міжнародних сертифікатів на харчові продукти
опубліковано 11 листопада 2022 року о 14:00

Право на вільне висловлювання гарантовано статтею 34 Конституції України, якою встановлено, що кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або у інший спосіб – на свій вибір. Однак, така інформація повинна поширюватися із дотриманням законодавчих норм про її достовірність та не порочити честь, гідність та ділову репутацію інших осіб.

Заявляємо, що факти й оцінки, викладені у статті «Мінагрополітики напише новий порядок видачі міжнародних сертифікатів на харчові продукти» на сторінках інтернет видання AgroPolit.com від 03 листопада 2022 року, не відповідають дійсності, мають упереджений характер і цілеспрямовано дискредитують діяльність Держпродспоживслужби.

Повідомляємо, що заявлена в статті інформація щодо проблем із отриманням міжнародних сертифікатів на харчові продукти тваринного походження не відповідає дійсності. Наразі головний запит бізнесу – максимально спростити і пришвидшити підготовку документів, уніфікувати сертифікацію, спільно з Держпродспоживслужбою, Міністерством аграрної політики та продовольства України та іншими центральними органами виконавчої влади розробити підходи щодо вирішення актуальних проблем експорту.

За вісім років роботи Держпродспоживслужба зарекомендувала себе як державний орган, який є гарантом на міжнародному ринку щодо забезпечення безпечності української харчової продукції, яка експортується. Водночас зазначаємо, що служба реалізує, а не формує державну політику у відповідних галузях та здійснює державний нагляд (контроль).

Вважаємо, що такі висловлювання як «головним арбітром у видачі експортних сертифікатів є Держпродспоживслужба» та «відсутність порядку видачі міжнародних сертифікатів – створює широке поле для зловживань з боку ветеринарних інспекторів, які оформляють такі сертифікати» − є лише припущення автора, які направлені на дестабілізацію ситуації у сфері експорту української продукції, а також принижує честь і гідність державних службовців.

Державні ветеринарні інспектори діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Процедура видачі документів у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини визначена Порядком видачі ветеринарних документів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2013 № 857 (далі – Порядок).

Законопроектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення вимог законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин» (реєстр. № 8150 від 24.10.2022) передбачено зміни статі 60, які покликані на удосконалення механізму видачі сертифікатів з урахуванням специфічних умов Європейського Союзу, що є надзвичайно важливо в умовах отримання України статусу кандидата на вступ в ЄС, та максимальному сприянню експорту української продукції.

Враховуючи викладене, Держпродспоживслужба направила лист до інтернет-видання AgroPolit.com стосовно спростування відомостей в статті «Мінагрополітики напише новий порядок видачі міжнародних сертифікатів на харчові продукти», що не відповідають дійсності та принижують честь і гідність.

Нагадуємо, що першим кроком для здійснення експорту харчових продуктів є запит оператора ринку до територіального органу Держпродспоживслужби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux