Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провели семінар-консультацію «Інформаційна підтримка бізнесу та громадян у період воєнного стану»
опубліковано 11 квітня 2024 року о 09:51

10 квітня спеціалісти Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за підтримки Державної організації «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області» для представників органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, місцевих підприємців та споживачів Прилуччини провели семінар-консультацію «Інформаційна підтримка громад та бізнесу під час війни».

На семінарі були висвітлені актуальні питання щодо прав споживачів та механізмів їх захисту.

Зокрема, заступник начальника управління – начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Прокопенко Юлія зосередила увагу присутніх на необхідності дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства у сферах торгівлі, надання послуг, державного ринкового нагляду та дотримання метрологічних вимог. Водночас наголосила, що позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, захисту прав споживачів та метрологічного нагляду у сфері надання житлово-комунальних послуг здійснюються за рішенням Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Головний спеціаліст відділу контролю за регульованими цінами Людмила Голуб розповіла про державне регулювання цін через встановлення граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки. Повідомила, що на фармацевтичному ринку встановлено контроль за дотриманням запроваджених механізмів регулювання цін на лікарські засоби суб’єктами оптової і роздрібної торгівлі, надала інформацію про програму реімбурсації «Доступні ліки», більш детально розкрила питання щодо реалізації лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають під реімбурсацію та роз’яснила алгоритм отримання ліків за електронним рецептом.

На семінарі йшла мова і про особливості здійснення контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства. Валентина Ігнатенко – головний спеціаліст сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Управління захисту споживачів – надала рекомендації щодо правильного оформлення реклами та вивісок, зокрема нагадала про заборону реклами недержавною мовою, про заборону реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв. Окремо зупинилася на головних аспектах антитютюнового законодавства, зокрема нових нормах так званого «бездимного» законодавства. Також нагадала про ризики та шкідливі наслідки

для здоров’я людини в процесі вживання тютюнових виробів, незалежно від віку людини і стану її здоров’я, особливо у молоді.

Програма семінару була цікава, насичена, учасники заходу мали змогу отримати від фахівців відповіді на ряд конкретних питань.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux