Спеціалісти Держпродспоживслужби в Запорізькій області провели семінар щодо особливостей здійснення державного ринкового та метрологічного нагляду
опубліковано 04 жовтня 2023 року о 16:13

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області спільно з Південно-Східним Міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці, за сприяння Широківської територіальної громади, провели семінар для суб’єктів господарювання територіальної громади на тему: “Особливості здійснення державного ринкового та метрологічного нагляду”.

Під час зустрічі учасникам семінару нагадали про вимоги Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність», а саме:

Окремо акцентувалася увага на необхідності виконання вимог Закону України “Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції”.

Зокрема наголошувалося, що під дію Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» від 02.12.2010 № 2735-VI підпадає вся продукція, що перебуває у виробників, імпортерів, розповсюджувачів продукції (суб’єктів господарювання, задіяних у послідовному ланцюгу постачання продукції від виробника до споживача).

Повний перелік видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд (перевірки характеристик продукції), затверджений постановою КМУ від 28.12.2016 № 1069 «Про затвердження переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд».

Фахівці служби наголосили, що суб’єкти господарювання зобов’язані вводити в обіг і розповсюджувати тільки безпечну продукцію, яка відповідає Технічним регламентам.

Перед наданням продукції на ринку розповсюджувачі перевіряють наявність знака відповідності технічним регламентам, необхідних документів, інструкцій з експлуатації та інформації щодо безпечності, що складені згідно з вимогами закону про порядок застосування мов, та виконання виробником та імпортером вимог.

Якщо розповсюджувач вважає або має підстави вважати, що продукція не відповідає суттєвим вимогам Технічного регламенту, він не надає таку продукцію на ринку України до приведення її у відповідність з такими вимогами. Крім того, якщо зазначена продукція становить ризик, розповсюджувач повідомляє про це виробнику або імпортеру, а також відповідному органу державного ринкового нагляду.

Розповсюджувачі забезпечують під час перебування продукції під їх відповідальністю створення таких умов для її зберігання і транспортування, за яких не виникає загрози невідповідності продукції суттєвим вимогам щодо безпечності.

На обґрунтований запит органу державного ринкового нагляду розповсюджувачі подають йому всю інформацію та документацію, необхідні для демонстрування відповідності продукції. На вимогу зазначеного органу державного ринкового нагляду розповсюджувачі співпрацюють з ним для усунення ризиків, які становлять надані ними на ринку продукцію.

Крім того, суб’єктів господарювання попередили про відповідальність за порушення вимог законодавства про державний ринковий та метрологічний нагляд.

Під час зустрічі учасники семінару отримали вичерпні відповіді на свої питання від спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux