Соняшникова олія і борошно – на такі товари найчастіше завищують ціни на Полтавщині
опубліковано 06 вересня 2023 року о 17:18

06.09.2023 року в офіційному медіацентрі Полтавщини відбувся брифінг для місцевих ЗМІ за участі в.о. начальника  управління захисту споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області Ірини Максимішиної. Тема брифінгу  – контроль за державними регульованими цінами в Полтавській області.

За словами Ірини Максимішиної, спеціалістами Служби у поточному році було проведено 10 позапланових перевірок з питань дотримання законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін на соціально значущі товари на території Полтавщини. Порушення діючого законодавства встановили в кожному.

До порушників застосували адміністративно – господарські санкції на суму майже 304 тисячі гривень. Винесено 5 приписів про усунення порушень чинного законодавства. На 9 посадових осіб накладено адмінштраф на суму більше 16 тисяч гривень. Крім того, за результатами перевірок до бюджету надійшло більше 334 тисяч грн з урахуванням перевірок минулих періодів. Споживачам повернуто майже 139 тисяч грн.

Нагадаємо, Постановою Уряду від 19 червня 2023 №650 встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) на продовольчі товари вітчизняного виробництва, крім товарів, маркованих як органічна продукція: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої), батон та олія соняшникова рафінована, в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу. 

Також,  Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області на  виконання розпорядження Полтавської обласної військової адміністрації № 16 від 14.03. 2023р.  зі змінами за звітний період, самостійно та у складі територіальних робочих груп Лубенського, Миргородського, Кременчуцького  районів, було проведено 249 контрольних заходів з питання дотримання суб’єктами господарювання порядку формування цін на соціально значущі продукти. Порушення порядку формування цін було встановлено по 145 суб’єктах господарювання, або 58% від загальної кількості контрольних заходів.

За результатами проведеної роботи ціни були знижені до економічно обґрунтованого рівня за рахунок зниження торговельної надбавки з 72 % до 10%.

Зокрема, знижено ціну на борошно пшеничне вищого ґатунку ТМ «Алесис» вагою 2 кг з 59,00 грн. до 37,95 грн. (торговельну націнку знижено з 72% до 10%),  олію соняшникову рафіновану ТМ «Королівський смак»  з 58,00 грн. до 46,20 грн. (торговельну націнку знижено з 38% до 10%), молоко пастеризоване жирністю 2,5%  ТМ «Весела бурьонка» 900 мл з 35,00 грн. до 29,70 грн. (торговельну націнку знижено з 30% до 10%). Робота триває!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux