Держпродспоживслужбою перевірено стан готовності закладів освіти Черкащини до роботи у новому навчальному році: на кінець серпня обстежено 95 відсотків освітніх закладів
опубліковано 06 вересня 2023 року о 17:23

У рамках підготовки до навчального процесу 2023-2024 навчального року спеціалісти Головного управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь у комісійних обстеженнях, організованих органами місцевого самоврядування, щодо стану готовності закладів освіти та створення безпечного освітнього середовища. 

Станом на 30 серпня 2023 року обстежено 95 відсотків освітніх закладів області. Під час обстеження приділено увагу питанням наявності захисних споруд цивільного захисту та відповідності їх облаштування, оснащення встановленим критеріям для приймання дітей та комфортного перебування в укриттях протягом певного часу (водопостачанням та водовідведенням, вентиляцією, обігрівом, освітленням, інтернетом, засобами надання медичної допомоги.

Під час огляду стану підготовки закладів дошкільної та загальної середньої освіти працівники Держпродспоживслужби у межах повноважень перевіряли відповідність освітнього середовища вимогам Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти та Санітарного регламенту для дошкільних закладів. 

Особлива увага була приділена питанням санітарно-технічного та санітарно-гігієнічного стану закладів освіти, забезпечення їх належним водопостачанням, водовідведенням, організації шкільного харчування, питного режиму, оснащенню харчоблоків сучасним технологічним, холодильним обладнанням, для дотримання технологічного процесу під час приготування страв та зберігання харчових продуктів, також питанням розробки та впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). 

У значній частині освітніх закладів продовжуються роботи з облаштування найпростіших укриттів, як в приміщеннях закладів, так і будівництво модульних сховищ. В окремих закладах проводиться ревізія мереж водопостачання, водовідведення, не проведені лабораторні дослідження питної води. 

Викликає питання й організація харчування учнів в окремих закладах області у зв’язку з відсутністю організаторів харчування, постачальників тощо. 

За результатами обстежень керівникам освітніх закладів надано пропозиції щодо усунення виявлених порушень з зазначенням терміну виконання та інформуванням щодо їх виконання. Підписання актів готовності таких закладів буде здійснено лише після виконання пропозицій Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області в повному обсязі. 

Органам влади та місцевого самоврядування подаються довідки щодо проблемних питань у санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному забезпеченні закладів освіти по кожній адміністративній території з пропозиціями щодо їх вирішення.

Нині продовжуються роботи щодо перевірки виконання наданих пропозицій, розглядаються та погоджуються перспективні чотиритижневі меню на відповідність їх нормам харчування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №303 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах загальної середньої освіти та закладах оздоровлення та відпочинку».

Відповідно до наділених повноважень Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області продовжує вживати необхідних заходів для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя дітей в області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux