Соломія Старосольська: Коли ми кажемо про трансформацію Держпродспоживслужби, в першу чергу маємо на увазі її цифровізацію
опубліковано 11 вересня 2024 року о 19:00

Ключова ціль Держпродспоживслужби на сьогоднішньому етапі – трансформуватися в ефективну, відкриту сервісну систему, яка буде щитом для бізнесу та громадян. Одним із найефективніших інструментів для цього є цифрова трансформація. Про це радник Голови Держпродспоживслужби Соломія Старосольська сказала під час круглого столу з нагоди 10-річчя утворення Держпродспоживслужби.

«Зміни — це завжди складно. Зміни завжди наштовхуються на супротив. Але без змін ми не зможемо досягти успіхів в ері цифрової трансформації. Водночас, зміни можливі лише тоді, коли є стовідсоткова підтримка керівництва. І цю підтримку реформа має в обличчі керівника Держпродспоживслужби Сергія Ткачука. Тож, все, що можна цифровізувати, – будемо цифровізовувати», – сказала Соломія Старосольська.  

Вона зазначила, що аудит Держпродспоживслужби, який було проведено разом із Мінцифри продемонстрував багато застарілих механізмів та підходів, з допомогою яких досі працює Служба. 

«Це перший такого рівня аудит в державних органах. Він був максимально комплексним: включав перевірку законодавчого регулювання систем і реєстрів, бізнес-процесів надання послуг та технічної основи функціонування систем і реєстрів. Будь який керівник з цифрової трансформації, якому ми показуємо цей аудит каже: щасти вам, бо завдань дуже багато», – сказала Соломія Старосольська.

За її словами, ключова ціль – створити єдиний цифровий портал послуг Держпродспоживслужби, а також систему, яка об’єднає 17 реєстрів Служби. 

Завдяки цьому Держпродспоживслужба зможе автоматично реєструвати потужності та нарешті побачити карту привабливості регіонів. Маючи таку карту можна буде правильно реалізувати інвестиційні програми в різні сфери в різних регіонах. «Це надзвичайно важливо для економічного розвитку України», - зазначила радник Голови Держпродспоживслужби.

Серед планів відомства також впровадження єдиного механізму використання бодікамер та планшетів інспекторами в регіонах, спрощення взаємодії реєстрів Служби з інформаційно-комунікаційними системами інших органів і, перш за все, з Єдиним вікном митної торгівлі. 

Окрім цього, за словами Соломії Старосольської, на другому етапі реформи розпочнеться робота над створенням сервісних центрів Держпродспоживслужби, які б належним чином працювали з клієнтами в регіонах та взаємодіяли з Дія-центрами.

Держпродспоживслужба рухається шляхом цифровізації за підтримки Мінцифри, а також міжнародних партнерів - проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Devта імплементується за участі Фонду Східна Європа.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux