Серія вебінарів організована Міністерством аграрної політики та продовольства України з метою підвищення рівня обізнаності учасників ринку про останні зміни в харчовому законодавстві щодо виробництва та введення в обіг харчових продуктів, а також принципи організації державного контролю за дотриманням законодавства в умовах воєнного стану.
Сьогодні в ході вебінару роз’яснення в межах власної компетенції надали представники Мінагрополітики, МОЗ, Держпродспоживслужби та європейського проєкту EU4SaferFood. Говорили про гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення, узагальнили зміни в частині форм актів, складених за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та інших форм розпорядчих документів, а також про загальні засади державної реєстрації окремих об’єктів санітарних заходів з огляду на зміни в законодавстві України.
Про особливості здійснення державного контролю в період воєнного стану, а саме про підстави для проведення позапланових перевірок детально розповів Микола Білоус, заступник директора департаменту - начальник Управління державного контролю та обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.
На період воєнного стану постановою КМУ від 12.02.2022 №303 припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. Водночас за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.
Наразі, відповідно до наказу Мінагрополітики від 03 січня 2023 р. № 5 визначено Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану, а саме:
Забезпечення безпечності харчових продуктів як частини національної безпеки, особливо в період дії воєнного стану, є головним пріоритетом діяльності Держпродспоживслужби. Адже виробництво якісних та безпечних харчових продуктів дають виробнику конкурентну перевагу як і на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.
Запрошуємо всіх зацікавлених доєднатись до наступних вебінарів про зміни в харчовому законодавстві.