Щодо вжитих заходів з метою ліквідації спалаху африканської чуми свиней
опубліковано 24 липня 2020 року о 21:41

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що відповідно до Звіту про результати дослідження патологічного / біологічного матеріалу / об’єктів навколишнього середовища Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) від 22.07.2020 від 2 трупів свиней, що належали ТОВ Агрофірма «Глушки» (вул. Центральна, 39, с. Глушки, Білоцерківський район, Київська область) при молекулярно-генетичних дослідженнях виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській райдержадміністрації від 23.07.2020 встановлено карантин та визначено:

територію свиноферми ТОВ Агрофірма «Глушки» (вул. Центральна, 39, с. Глушки, Білоцерківського району, Київської області) епізоотичним вогнищем щодо африканської чуми свиней;

населені пункти с. Глушки та с. Храпачі (Білоцерківського району Київської області) з прилеглими територіями зоною захисту;

смт Терезине, с. Вільна Тарасівка, с. Олійникова Слобода та с. Скребиші з прилеглими територіями зоною нагляду.

Також, рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Васильківській райдержадміністрації від 23.07.2020 визначено населені пункти с. Пологи, смт Дослідницьке, смт Гребінки, с. Саливінки, с. Лосятин с. Соколівка, с. Петрівка з прилеглими територіями зоною нагляду.

Станом на 24.07.2020, в межах виконання Плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней в господарстві ТОВ Агрофірма «Глушки», проведено наступну роботу:

при в’їздах та виїздах з території епізоотичного вогнища встановлено знаки з написом «Карантин» та знаки, які вказують на об'їзд карантинної зони;

заборонено в'їзд транспорту та вхід людей до епізоотичного вогнища, крім задіяних у виконанні заходів;       

забезпечено дезінфекцію транспорту, що виїжджає з неблагополучного пункту;

забезпечено наявність біля місця спалення трупів тварин протипожежної спецтехніки;

виділено необхідну техніку, дезінфекційне обладнання, засоби, автотранспорт та інші технічні засоби для виконання Плану заходів;

здійснено умертвіння 3765 свиней безкровним методом та спалено у визначеному рішенням ДНПК (територія ТОВ Агрофірма «Глушки») місці разом із виявленими 22 трупами тварин.

До заходів з ліквідації спалаху африканської чуми свиней було залучено 45 спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області та державних установ ветеринарної медицини Київщини.

Наразі Головне управлінням Держпродспоживслужби в Київській області продовжує вживати заходи з локалізації та недопущення розповсюдження захворювання відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Мешканців перелічених населених пунктів просимо з розумінням віднестись до дій працівників Держпродспоживслужби та сприяти ліквідації спалаху і недопущення поширення африканської чуми свиней на інші території.

Суб’єктів господарювання всіх форм власності попереджаємо про обмеження руху живих свиней, торгівлі свинями та виготовлених із них продуктів.

Рекомендуємо суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана із розведенням, утриманням та обігом свиней не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux