Сезон активності кліщів: як уберегтися від укусів - розповідає Держпродспоживслужба Кіровоградщини
опубліковано 03 квітня 2023 року о 15:25

З приходом теплих днів у лісах і парках активізуються кліщі, що створює ризик укусів людей та тварин, а також поширення хвороби Лайма (кліщовий бореліоз). Чим небезпечне це інфекційне захворювання, хто є його носієм, які існують заходи профілактики для населення та методи боротьби з кліщами? Про це слухачів програми «Радіодень» на «Українське радіо: Кропивницький» поінформувала Галина Сабадаш - начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Хвороба Лайма або бореліоз – це інфекційне захворювання, спричинене бактеріями роду Borrelia, що передаються людині з укусом зараженого кліща. Захворювання характеризується переважним ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг.

За даними ентомологічних досліджень не кожен кліщ містить в собі вірус: в середньому з 10 тільки 1-2 є заразними, але за зовнішнім виглядом вони не відрізняються. Кліщі дуже малі в розмірах – вони схожі на веснянки, родимки або плямочки бруду. Живуть кліщі не на деревах, як прийнято вважати, а на кущах та у високій траві.

Кліщі активізуються в лісах і міських парках з травня по вересень. У сухі і жаркі дні вони злегка послаблюють свою активність, а коли погода волога і похмура - йдуть в атаку.

Інфікування виникає у разі присутності кліща в шкірі щонайменше 24 години. Отже, чим менше часу кліщ був на людині, тим менша ймовірність зараження. Від хворої людини до здорової збудники цього захворювання не передаються.

Щороку близько 20 000 людей з укусами кліщів звертаються до закладів охорони здоров’я. За минулий рік в Україні зареєстровано 3 875 випадків захворювання на хворобу Лайма, що в 1,6 рази більше, ніж у 2021.

У пацієнтів із ознаками захворювання перші симптоми проявляються переважно на 7-14 день після укусу кліща. За симптоматикою одним з характерних симптомів Лайм-бореліозу є наявність еритреми - почервоніння на шкірі кільцевої форми, що збільшується в діаметрі. Однак у значної частини інфікованих еритреми немає. Можливі симптоми характерні для звичайної застуди - підвищення температури, біль в суглобах та м’язах, млявість, головний біль. З часом, при відсутності лікування, можливі кардіологічні (запалення міокарду, ураження клапанів серця) та неврологічні проблеми (порушення сну, труднощі з концентрацією уваги, параліч лицевого нерва, заніміння та поколювання в руках і ногах, менінгіт).

Зазначаємо, що відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території відповідно до вимог санітарних норм,

зобов'язані забезпечувати своєчасне проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних, інших необхідних санітарних і протиепідемічних заходів.

З метою запобігання розмноженню кліщів та зростанню ризику захворювання мешканців області на кліщовий бореліоз - хворобу Лайма підприємствам, установам, організаціям необхідно привести в порядок та утримувати земельні ділянки, громадські території відповідно до правил утримання територій населених місць, а саме:

  • скосити високу траву та рослинність в парках і місцях відпочинку, розчистити пішохідні доріжки від зайвої рослинності;
  • встановити в місцях відпочинку попереджувальні таблички з написами «Обережно, кліщі!»;
  • своєчасно організувати збір і вивіз рослинності, кущів, сміття та харчових відходів з метою запобігання розмноженню мишовидних гризунів;
  • проводити профілактичні дератизаційні заходи проти гризунів, оскільки гризуни сприяють розвитку кліщів та відповідних інфекційних захворювань серед людей;
  • за можливості забезпечити проведення протикліщових заходів, у тому числі акарицидних обробок в межах підпорядкованих територій, звернувши особливу увагу на місця відпочинку людей, зони зелених насаджень в навчальних, оздоровчих та закладах охорони здоров’я.

Водночас суб’єктам господарювання, які будуть проводити такі обробки, необхідно дотримуватися вимог Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 03 серпня 1998 року № 1, зокрема:

  • інсекто-акарацидні засоби купувати тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи, торгівля повинна проводитись тільки фасованими, герметично упакованими препаратами;
  • застосовувати інсекто-акарацидні засоби для боротьби з кліщами в межах населеного пункту тільки з 22:00 до 07:00 за допомогою ранцевого обприскувача. За межами населеного пункту всі роботи з інсекто-акарацидними засобами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках;
  • роботи необхідно проводити в безвітряну погоду. При швидкості вітру більше 4 м/с обприскування не допускається;
  • не слід проводити обприскування в денний час, жаркі години, проти вітру, під час сильного вітру, під час або відразу після дощу;
  • перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, та не менше ніж за дві доби до початку робіт оповістити населення про проведення робіт і строки, протягом яких забороняється перебування в обробленій зоні.

Найкращий спосіб боротьби із захворюванням - це вжиття елементарних профілактичних заходів:

  • перед відвідуванням лісу або парку максимально закривайте тіло, одягайте світлий одяг (на ньому краще видно кліщів) з довгими рукавами і капюшоном, штани заправляйте в шкарпетки. Якщо капюшона немає, надіньте головний убір;
  • намагайтеся триматися стежок і уникайте прогулянок через високу траву;
  • використовуйте спеціальні аерозолі (репеленти) для відлякування кліщів, майте на увазі, що хімічні репеленти можуть бути токсичними, тому уважно дотримуйтесь інструкцій з використання репеленту;
  • для своєчасного виявлення кліщів необхідно кожні дві години перебування в лісі, парку та після виходу з даних місць проводити само- та взаємообстеження, регулярно оглядати свій одяг і періодично проводити ретельну перевірку, звертаючи особливу увагу на наступні частини тіла: шию, пахви, пахову область, вушні раковини – у цих місцях шкіра особливо ніжна і тонка, й кліщ найчастіше присмоктується саме там. Кліщів, які ще не присмокталися, можна змити під час приймання душу;
  • після відвідування лісу або парку проводьте ретельне обстеження себе, своїх дітей та домашніх тварин на наявність кліщів.

Якщо кліщ все-таки вчепився, краще звернутись до закладу охорони здоров’я для його видалення.

Основна задача після укусу - спостерігати за своїм станом здоров'я (щоденно проводити вимірювання температури тіла, спостерігати за місцем укусу/присмоктування кліща).

При появі ознак лихоманки та, особливо, при появі почервоніння на шкірі - зверніться до сімейного лікаря для отримання електронного направлення до лікаря інфекціоніста для додаткової діагностики та призначення лікування.

Важливо: направлення на аналізи та їх розшифровку довіряйте лікарю. Самопризначення та самостійна інтерпретація результатів можуть призвести до негативних наслідків та втрати часу. Тільки лікар-інфекціоніст обирає тактику лікування залежно від діагностованої форми хвороби. Розпочатий на ранніх стадіях захворювання курс лікування, як правило, забезпечує повне одужання.

Бережіть себе і будьте здорові!

На фотографії зображено фахівцець Держпродспоживслужби, який коментує ситуацію на радіо
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux