Порядок одержання допуску на право роботи з пестицидами і агрохімікатами - розповідає Держпродспоживслужба Полтавщини
опубліковано 03 квітня 2023 року о 13:55

Щороку для захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур'янів використовують значну кількість пестицидів. До роботи з агрохімікатами залучають працівників без відповідних навичок та без допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами.

Це може негативно вплинути, як на здоров'я осіб, робота яких пов'язана з застосуванням, зберіганням та торгівлею пестицидами, так і на пересічних громадян, на навколишнє середовище, у тому числі для корисної ентомофауни!

Відповідно до статті 18 Закону України «Про захист рослин» та статті 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» суб’єкти господарювання зобов’язані допускати до робіт із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск.

Порядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами визначається Кабінетом Міністрів України.

Представники підприємств, організацій, установ, фізичні особи-підприємці діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами повинні пройти спеціальну підготовку з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами та отримати посвідчення по закінченню таких навчань.

Допуск та посвідчення видаються на підставі проходження навчання та медичної довідки про відсутність протипоказань за станом здоров’я. Форма медичної книжки особи, яка працює з пестицидами затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я України та розміщена в Додатку № 2 до Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві Державні санітарні правила». Наказом Мінекономіки від 25.02.2021 № 395 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року № 96», зареєстрованого у Мін’юсті 12.03.2021 № 315/35937, затверджений розмір плати за послуги з питань захисту рослин, в тому числі за проведення навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами.

Виходячи з розміру прожиткового мінімуму, відповідно до Закону України від 03.11.2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 01.01.2023 року, розмір плати за проведене навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи, пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, за 1 людину в 2023 році складатиме 401,02 гривень.

Слід також враховувати дію постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2022 року №297. Цим нормативним актом встановлено, що строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами дійсних станом на 1 січня 2022 р., продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux