Санітарно-епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань за 2021 рік
опубліковано 10 лютого 2022 року о 10:26

           У 2021 році працівники Держпродспоживслужби взяли участь у санітарно-епідеміологічних розслідуваннях 82 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 992 особи, у тому числі 750 дітей (75,6 %). У 2020 році було розслідувано 52 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 646 осіб, у тому числі 283 дітей (43,8%). Таким чином, відбулося збільшення кількості спалахів та постраждалих майже на третину.

Необхідно відмітити, що незначна кількість спалахів та постраждалих у 2020 році була пов’язана з повним закриттям на тривалий період карантину закладів громадського харчування та дитячих навчальних закладів у зв’язку з проведенням протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.  

         У 2021 році спалахи реєструвались на території майже усіх областей, за виключенням Волинської, Полтавської, Рівненської, Черкаської областей та м. Києва. Найбільшу кількість спалахів зареєстровано в Одеській (14), Івано-Франківській (10) та Донецькій (9) областях. У Дніпропетровській та Тернопільській областях – по 6, у Львівській – 5, у Запорізькій та Харківській областях - по 4, у Закарпатській та Хмельницькій - по 3, у Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Чернівецькій областях – по 2, Житомирській, Луганській, Сумській, Херсонській, Чернігівській областях - по 1 спалаху.  

        У 2021 році серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: найбільшу питому вагу складають спалахи, які зареєстровано в організованих дитячих колективах – 46 (56 % від усіх спалахів) із загальною кількістю постраждалих 547 осіб, у тому числі 525 дітей проти 23 (44,2% від усіх спалахів) із загальною кількістю постраждалих 217 осіб, у тому числі 203 дітей за 2020 рік.  

У закладах оздоровлення та відпочинку для дітей у оздоровчому сезоні 2021 року зареєстровано 1 спалах, під час якого постраждало 12 осіб, у тому числі 11 дітей; у оздоровчому сезоні 2020 року спалахів не зареєстровано.  

        Слід зазначити, що виникненню і розповсюдженню спалахів сприяли чисельні порушення вимог санітарного законодавства при організації харчування дітей, серед яких – наявність бактеріоносіїв серед персоналу, несвоєчасне проходження профілактичних медичних оглядів персоналом, порушення правил щоденного приймання дітей до закладів (приймання хворих дітей до колективів) та порушення персоналом правил особистої гігієни. При цьому в усіх випадках зареєстровано порушення персоналом протиепідемічного та санітарно-гігієнічного режиму (санітарна обробка, дезінфекційний режим, правила миття посуду та приміщень тощо) у закладах освіти і закладах оздоровлення та відпочинку для дітей.  

З об’єктами ресторанного господарства та торгівлі пов’язано 29 (35% від усіх) спалахів із загальною кількістю захворілих 390 осіб, у тому числі 189 дітей проти 16 (30,7% від усіх) спалахів із загальною кількістю захворілих 129 осіб, у тому числі 34 дитини у 2020 році.  

Крім того, у 2021 році розслідувано 1 спалах, який пов’язаний з харчоблоком промислового підприємства (постраждало 8 осіб) проти 4 спалахів (постраждало 236 осіб) у 2020 році. У 2021 році також зареєстровано 1 спалах у лікарні (постраждало 5 дітей), у 2020 році – таких спалахів не було.  

     Серед населення у побуті зареєстровано 5 спалахів (6 %), під час яких постраждало 42 особи, з них 31 дитина проти 9 спалахів (17,3%) у 2020 році, під час яких постраждало 64 особи, з них 40 дітей.  

Передача збудників інфекції в 2021 році відбувалася порівну, як харчовим шляхом – при 36 спалахах (44 %) проти 27 спалахів (51,9%) у 2020 році, так і контактно – побутовим шляхом – 36 (44 %) спалахів проти 14 (26,9%) у 2020 році. Сприяло виникненню спалахів порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, правил особистої гігієни дітьми та наявність хворих/носії серед дітей та персоналу.  

Забруднена вода стала фактором передачі при 3 спалахах (4 %), постраждало 52 особи, з них 47 дітей (в навчальних закладах Чернівецької, Одеської та Тернопільської областей) проти 2 спалахів (3,8%) за 2020 рік, коли постраждала 41 особа, з них 37 дітей.    

При 7 спалахах (8 %) фактори та шляхи інфікування не встановлено, тоді як за 2020 рік фактори інфікування не встановлено при 9 спалахах (17,3%).  

У 2021 році змінилася етіологічна структура спалахів: на перше місце вийшли спалахи вірусної етіології (викликані ротавірусами, норовірусами, ентеровірусами, каліцівірусами, астровірусами) – 37 спалахів (41,6%) проти 13 (25%) у 2020 році.

На другому місце спалахи, які викликано сальмонелами – 23 (28 %) проти 18 (34,6%) спалахів у 2020 році.

За 2021 рік іншими бактеріальними збудниками викликано 10 (12 %) спалахів, проти 9 (17,3%) спалахів у 2020 році, вірусами гепатиту А – 1 (2 %) проти 3 (5,8%) спалахів. У 10 випадках збудника не встановлено (13 %), проти 8 (15,4%) у 2019 році.

Спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби за 2021 рік взято участь у розслідуванні 73 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 83 особи, що майже у 2 рази більше, ніж за попередній рік, коли було розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 57 осіб.

Внаслідок захворювання на ботулізм у 2021 році померло 10 хворих (2 випадки пов’язані із вживанням консервованих грибів домашнього виготовлення у Харківській та Хмельницькій областях; 2 випадки - з рибною продукцією, яку було придбано в місцях стихійної торгівлі в Одеській та Чернігівській областях; 2 випадки пов’язані із в’яленою рибою домашнього приготування в Чернігівській та Запорізькій областях; 2 випадки у Черкаській та Чернігівській областях - із вживанням ковбаси домашнього приготування, 1 випадок у Рівненській області після вживання тушонки м’ясної домашнього приготування. Разом з тим необхідно зазначити, що 1 летальний випадок пов’язаний із вживанням рибної продукції, яку було придбано в магазині м. Запоріжжя, документи на продукцію сфальсифіковано, виробника не встановлено, кримінальне провадження триває).

Серед випадків ботулізму, у розслідуванні яких брали участь фахівці Держпродспоживслужби у 2020 році померло 3 хворих.

У поточному році 30 випадків (38 хворих) пов’язують захворювання на ботулізм із вживанням консервації домашнього приготування (гриби та овочі; м’ясна продукція), 37 випадків (39 постраждалих) - із рибними продуктами, більша частина з яких були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі. У 2-х випадках захворілі пов’язували зараження із вживанням м’ясної продукції промислового виготовлення, яку було придбано у магазинах (походження якої не встановлено), у 4-х випадках фактор інфікування не встановлено.

Серед випадків ботулізму, пов’язаних із вживанням рибної продукції, 11 випадків (12 хворих) пов’язано з рибною продукцією, яку, зі слів хворих, було придбано в магазинах та на офіційних ринках. За результатами перевірок, проведених фахівцями Держпродспоживслужби, походження даних продуктів вдалося встановити лише в 3-х випадках (Волинська, Полтавська та Київська області), у 6 випадках походження продукції не встановлено, у зв’язку з підробкою супровідних документів – матеріали передано до місцевих підрозділів Національної поліції, у 2-х випадках рибну консерву було вироблено за кордоном (інформацію було передано до INFOSAN Secretariat).

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби проведено відповідні санітарно-епідеміологічні розслідування даних випадків.

За результатами розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме: недостатній набір та площа приміщень харчоблоків, порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, виготовлення готових страв із продовольчої сировини при відсутності санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини, централізованого водопостачання та водовідведення), відсутність належного вхідного контролю продовольчої сировини та харчових продуктів, порушення дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для обробки сирої та готової продукції, відсутність маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, відсутність супровідних документів на частину харчових продуктів, використання для приготування страв продуктів невідомого походження тощо.

        Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 75 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації небезпечної продукції: 5036 кг,           3031 шт. яєць; складено 139 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 1757413 грн., притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 посадову особу, відсторонено від роботи 139 працівників. Керівникам об’єктів надано 225 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 282 листи до різних зацікавлених структур, у тому числі 159 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 28- керівникам об’єктів, 95 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 36 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 58 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 100 нарад в місцевих органах виконавчої влади.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

У зв’язку із погіршенням санітарно-епідемічної ситуації щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань у дитячих навчальних закладах, Держпродспоживслужбою направлено 2 листи головам усіх обласних державних адміністрацій з конкретними пропозиціями стосовно покращення ситуації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux