Черкащина: роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання області в сферах насінництва та розсадництва
опубліковано 08 вересня 2023 року о 11:33

Спеціалістами відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та  якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області здійснюється методична, консультативна та інформаційно-роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання області в сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО у відкритих системах.

З метою забезпечення виконання Плану роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області на 2023 рік та підвищення рівня обізнаності суб’єктів господарювання і представників органів виконавчої влади та органів самоврядування щодо вимог чинного законодавства  у  вказаних сферах спеціалістами відділу контролю у сфері насінництва проведено 24 спільні наради-зустрічі з представниками підприємств та організацій, органів виконавчої влади та органів самоврядування з питань:

  • обігу насіння та садивного матеріалу тільки за наявності сертифікатів на сортову та посівну якість, запобігання обігу контрафактного насіння;
  • дотримання прав на сорти рослин як об'єктів інтелектуальної власності, ліцензійних договорів та патентного права;
  • поводження, ввезення, реєстрації ГМО, запобігання поширенню та використання незареєстрованих ГМО суб'єктами господарювання.

Для методичного супроводу проведення спільних нарад зустрічей спеціалістами Відділу розроблено 5 Методичних рекомендацій, а саме:

  1. Методичні рекомендації щодо порядку реалізації насіння згідно із законодавством в сфері охорони прав на сорти рослин;
  2. Методичні рекомендації щодо реалізації насіння згідно із законодавством у сфері насінництва та розсадництва;
  3. Методичні рекомендації щодо поводження, ввезення, дослідження, реєстрації ГМО сільськогосподарських рослин,  запобігання поширенню та використання незареєстрованих ГМО сільськогосподарських рослин суб’єктами господарювання у відкритих системах;
  4. Методичні рекомендації споживачам і реалізаторам щодо оптової та роздрібної торгівлі насінням овочевих культур;
  5. Методичні рекомендації щодо основних вимог законодавства в сфері охорони прав на сорти рослин в частині дотримання особистого немайнового права авторства на сорт, майнового права власника сорту, права на поширення сорту в Україні, прав автора сорту у разі відмови власника від майнового права на сорт.

При проведенні спільних нарад зустрічей спеціалісти відділу надавали учасникам заходів  вищевказані  Методичні  рекомендації у друкованому вигляді.

Під час проведення спільних нарад зустрічей між її учасниками відбувався обмін думками, розглядалися інші проблемні питання щодо розв’язання нагальних питань у сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО у відкритих системах, які виникають у суб’єктів господарювання під час здійснення ними господарської діяльності. Наради пройшли в руслі конструктивного діалогу.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux