Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук взяв участь у засіданні Ради розвитку громад Кіровоградської області, що пройшло під головуванням очільниці Кіровоградської ОДА Марії Чорної. Учасники зібрання обговорили питання щодо стану виконання заходів з організації якісного харчування у закладах освіти області.
З метою належної організації харчування в дитячих колективах фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування здійснюють комісійні обстеження харчоблоків закладів освіти. Зокрема протягом червня поточного року обстежено 28 харчоблоків (10 у ЗНЗ, 18 у ДНЗ), із них при 10 обстеженнях виявлені недоліки (4 ЗНЗ, 6 ДНЗ). Найбільше порушень в організації харчування виявлено у Павлівському НВО Світловодської громади: не організований питний режим у груповому осередку; недостатньо холодильного обладнання та приладів для контролю за температурою та вологістю повітря при зберіганні харчових продуктів; не витримується товарне сусідство при зберіганні харчових продуктів; не впорядковано зберігання кухонного інвентарю, сирих овочів, круп, хліба; не погоджене примірне двотижневе меню тощо.
Водночас у 37 закладах освіти з початку року спостерігаються позитивні зміни щодо покращення матеріально-технічної бази: проведений капітальний ремонт харчоблоку та оновлене технологічне й холодильне обладнання (Новомиргородська громада); придбаний кухонний і столовий посуд, встановлені нові мийні ванни, закуплене холодильне та технологічне обладнання, оновлено комунікації (Знам’янська, Олександрівська, Маловисківська, Кетрисанівська, Долинська, Онуфріївська, Перегонівська, Глодоська, Кропивницька, Гурівська, Ганнівська, Новоукраїнська, Устинівська, Суботцівська громади). Ще в 4 закладах освіти придбані ванни для миття столового посуду та лінолеум для підлоги в їдальні (Гурівська громада), придбаний електронагрівач із терморегулятором (Долинська громада), придбане холодильне обладнання і технологічні ванни для миття посуду (Маловисківська громада).
Значну увагу фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області приділяють меню в закладах освіти. З початку поточного року розглянуто 1 131 примірне двотижневе меню, погоджено лише 858 (75,8%). Причинами відмови стали наявність заборонених продуктів, відсутність фруктів та овочів у достатніх кількостях, невиконання норм харчування по м’ясних та інших продуктах, не забезпечена різноманітність страв тощо. Також у 264 закладах перевірено асортимент дозволених і заборонених харчових продуктів - порушення виявили в 14 школах та 2 садочках (Олександрійська, Долинська, Гурівська, Знам’янська, Новопразька та Суботцівська громади).
Поступово в закладах освіти впроваджуються нові рецептури, використовуються сучасні збірники для приготування страв в організованих колективах, зокрема збірник Євгена Клопотенка. До того ж керівники закладів розглядають інші форми харчування - кейтеринг, дабл-меню, попереднє замовлення страв, пакування обідів у бокси, шведський стіл.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області продовжує надавати всебічну підтримку, роз’яснення та рекомендації для керівників закладів освіти та відповідальних осіб, аби якнайшвидше впровадити зміни в підходах до організації харчування та забезпечити дітей сучасним, здоровим, збалансованим та повноцінним раціоном. Спільна робота продовжується.