Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області обстежують об’єкти водопостачання
опубліковано 14 липня 2021 року о 15:51

Протягом І півріччя поточного року фахівці Головного управління  Держпродспоживслужби в Кіровоградській області перевірили 83 водогони, на 55 з них (66,3%) виявили порушення, зокрема щодо технічного оснащення, організації водоохоронних заходів, водопідготовки та якості води, що постачається населенню.

53 проби питної води, відібрані у ході перевірок, дослідили лабораторно (26 проб за санітарно-хімічними показниками, 27 - за мікробіологічними). Згідно з результатами виявлено 6 відхилень за санітарно-хімічними показниками - перевищення вмісту сульфатів, хлоридів, сухого залишку, жорсткості. За радіологічними показниками досліджено 11 проб води з водогонів, без відхилень.

Основні порушення, що виявили на водогонах: не дотримується охорона джерела у межах поясів санітарних зон; не встановлено зони санітарної охорони джерела питного водопостачання; виробництво питної води здійснюється за нормативно-технічним документом або технологічним регламентом, який не пройшов погодження з Головним управлінням Держпродспоживслужби області або технологічний регламент відсутній зовсім; виробничий лабораторний контроль питної води проводиться не в повному обсязі та з порушенням кратності; графіки дослідження води в місцях водозаборів не витримуються за видом контролю, переліком показників, періодичністю, місцями відбору або ж робочі програми виробничого контролю води не розроблені та не погоджені з Головним управлінням Держпродспоживслужби області. Такі види порушень встановили на КП «Мартоніське», КП «Новомиргородські муніципальні інженерні мережі», водогони Пурпурівської, Йосипівської, Туріянської, Миролюбівської сільських рад, водогони с. Костомарівка, с. Мирне, с. Чарівне, с. Бобринка, с. Василівка, с. Кривоносове, с. Апрелівське, с. Павлогірківка, с. Бредихіне, с. Рощахівка, с. Тарасівка, с. Суховецьке, с. Благодатне, с. Витязівка, МКП Іллінське, МКП Степівчанка, МКП Світанок, МКП Інгул, КП Міськводоканал м. Бобринець, КП Первозванівської сільської ради «Добробут», КП «Надія», водогони Шамраївської сільської ради, СТОВ Агрофірма «Нива», КП «Водограй», водогін Новомиколаївського СКП, Хащуватський комунальний водогін, Вікненський сільський водогін, Чемерпільський сільський водогін, Сальківський водогін, Заваллівський комунальний водогін.

Окрім цього на частині водогонів:

  •  не розроблено проєкт про організацію (установлення) зони санітарної охорони джерела водопостачання – ДКП «Сількомунгосп с. Дмитрівка», КП «Нілот», Червонополянське КП, водогін КНП «Обласний протитуберкульозний санаторій для дорослих» (забезпечує водою прилеглі житлові будинки), обслуговуючий кооператив «Водолій-2014» смт. Новгородка, обслуговуючий кооператив «Струмок-2016» с. Велика Чечеліївка, водогони с. Верблюжка, с. Інгуло-Кам’янка;

 не огороджені зони суворого санітарного режиму – КП «Куколівське», КП «Надія», водогони в с. Олександрівка, Долинської громади, ДКП «Сількомунгосп с. Дмитрівка», ДКП «Сількомунгосп с. Дмитрівка» (с. Калинівка), водогін ТОВ Агрофірма «Іванківці», ДКП «Суботцівський сількомунгосп» (с. Володимирівка, с. Мошорине), водогін в с. Новороманівка (ТОВ «Каунас»), водогін в с. Диківка, водогін ТДВ «2-ге ім. Петровського»;

 у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання недотримується особливий режим санітарної охорони – КП «Куколівське», ПрАТ «Шарівське», КП «Надія», КП «Новомиргородські муніципальні інженерні мережі», свердловини № № 1, 2, 7, 182, водогін в смт. Молодіжне, ДКП «Сількомунгосп с. Дмитрівка», водогін ТОВ Агрофірма «Іванківці», водогін в с. Диківка, водогін Староосотської сільської ради, ТДВ «2-ге ім. Петровського»;

 відсутні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на труби, обладнання, устаткування, матеріали, речовини та сполуки, що використовуються в процесі обробки води тощо – Гнатівське ДКП, Олексіївське КП, Піщанобрідське ДКП, водогони Сасівської та Софіївської сільських рад;

 порушується періодичність проведення виробничого лабораторного контролю якості питної води, яка подається населенню – КП «Комунальник», КП в с. Добре, КП в с. Добрянка, КП в с. Плоско-Забузьке, на водогонах ДКП «Суботцівський сількомунгосп» (с. Володимирівка), с. Суботці на території ТОВ Агрофірма «Хлібодар», КП «Водокомунгосп», ДКП «Онуфріївський господарсько-питний водогін», Деріївський, Попівський, Мар’ївський господарсько–питні водогони, с. Наливайката, с. Свірнево, на 3 джерелах ТОВ «Агроукррегіон» с. Розсохуватка та КП «Мала Виска Водоканал», водогони с. Велика Андрусівка, с. Калантаїв, с. Нагірне КП «Господар».

У Великоандрусівській громаді виробничий лабораторний контроль якості води не проводиться взагалі.

За результатами перевірок та комісійних обстежень складені приписи про усунення порушень, проінформовані голови райдержадміністрацій, міські, селищні, сільські голови для вжиття відповідних заходів реагування та контролю за усуненням порушень.

Варто зазначити, що з 30 травня по 06 червня 2021 року підприємством ОКВП «Дніпро-Кіровоград» проведена комплексна планова дезінфекція (гіперхлорування) магістрального водогону і мереж населених пунктів, що обслуговує підприємство. Такий захід проводиться щорічно перед початком літнього сезону та оздоровчої кампанії з метою очищення водопроводів та уникнення розповсюдження інфекцій водним шляхом.

У період карантину протиепідемічні заходи вимагають посиленого лабораторного контролю на водогонах та в джерелах нецентралізованого водопостачання для попередження ускладнення епідемічної ситуації серед населення. Але на багатьох водогонах дезінфекція не проводиться або не дотримується кратність виконання таких робіт. Відсутність обробки води з підземних джерел (особливо коли джерелами є ґрунтові води), не проведення чищення й дезінфекції резервуарів і мереж є суттєвим порушенням. Тож Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертається до всіх балансоутримувачів водогонів і комунальних підприємств щодо необхідності провести протягом літнього періоду профілактичну дезінфекцію водопровідних мереж для убезпечення населення від хвороб.

Перевірки та обстеження об’єктів водозабезпечення населення області триватимуть постійно протягом всього періоду карантину.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux