Реформа шкільного харчування: в Бучі збудували першу в країні фабрику-кухню
опубліковано 19 грудня 2023 року о 12:36

18 грудня в м. Буча відбулося урочисте завершення будівництва першої в країні фабрики-кухні. Реалізація проєкту, розробленого та втіленого завдяки ініціативі першої леді України Олени Зеленської та за підтримки The Howard G. Buffett Foundation, стала важливим кроком у розвитку системи харчування дітей та, без перебільшення, початком нової епохи в підході до організації цього процесу в закладах освіти - епохи рівного доступу до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл.

До урочистостей з цієї нагоди долучилась ініціаторка проєкту - перша леді України Олена Зеленська, меценат Говард Баффет, заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, заступник Міністра освіти й науки України Андрій Сташків, заступник Міністра охорони здоров'я Ігор Кузін, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, т. в. о. Голови Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, очільники Київської та Харківської обласних військових адміністрацій, голова м. Буча та представники низки міжнародних організацій: UNDP, UNCEF, WFP та ЄІБ.

«Ще до вторгнення, проводячи аудит шкіл, ми виявили, що не кожен заклад мав належні потужності, щоб готувати якісну їжу для дітей. А після того, як сотні наших шкіл було розбомблено, знищено Росією, повноцінне харчування опинилося під іще більшим питанням. І проєкт фабрики-кухні, яка готувала б на школи кількох громад, став особливо актуальним, - зазначила Олена Зеленська, - Менш як рік тому на цьому місці був пустир, а ми з меценатом паном Говардом Баффетом піднімали перший символічний ківш землі, відкриваючи будівництво. І ось сьогодні ми на вже завершеному будівництві першої в Україні фабрики-кухні, у Бучі.»

Під час відвідин нового підприємства гості ознайомились з системою його роботи та з функціонуванням окремих технологічних зон фабрики-кухні, поспілкувались з персоналом закладу та взяли участь в приготуванні страв та дегустації.

«Фабрика-кухня це одна із ефективних моделей організації харчування дітей. Її особливість полягає в забезпечені 30-40 шкіл безпечним та повноцінним харчуванням для наших маленьких українців, а також дотримання високих стандартів якості та вимог НАССР, - зауважив Сергій Ткачук, - Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування та продовжуватиме працювати в цьому напрямі».

Після короткої екскурсії учасники зустрічі обговорили результати реалізації проєкту, подальші кроки та початок будівництва фабрики-кухні на Харківщині.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux