Про участь на апаратній нараді в Полтавській ОВА начальниці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Яніни Аранчій
опубліковано 31 січня 2023 року о 17:10

Під час апаратної наради у  начальника Полтавської ОВА Дмитра Луніна про роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звітувала начальниця Служби – Яніна Аранчій. Коротко зупинимося на роботі Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області за минулий рік.

Щодо питань організації харчування дітей у навчальних закладах області, у співпраці з органами влади та місцевого самоврядування проводилася робота з питань дотримання вимог санітарного законодавства в закладах освіти, проведення реформи шкільного харчування, впровадження нових норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від   24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

З метою підготовки до нового 2022/2023 навчального року спеціалісти Головного управління взяли участь  у 887 комісійних обстеженнях навчальних закладів: у Полтавському районі – 334, Кременчуцькому – 152, Лубенському – 217, Миргородському – 184 заклади. Порушення встановили в 70% випадках. За результатами комісійних обстежень надані пропозиції суб’єктам господарювання щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням (наразі у 43%  перевірених навчальних закладах виявлені порушення – усунуто, інші загально – освітні навчальні заклади Полтавщини – навчання проводять  дистанційно (у разі прийняття рішення власниками навчального закладу про початок офлайн – навчання  – спеціалісти управління візьмуть участь у роботі комісії з прийомки закладу освіти). Також розглянуто  та погоджено 1126  примірних чотиритижневих меню для загальноосвітніх навчальних закладів із 1216, та погоджено 1170 примірних меню для дошкільних навчальних закладів із 1256. 

Протягом  2022 року при проведенні ветеринарно-санітарної експертизи підконтрольної продукції Державними лабораторіями ветеринарно – санітарної експертизи на ринках  отримано позитивних результатів: яловичини – 19 випадків; недопущені до реалізації  – 0,071 т.; свинини – 227 випадків;  недопущені до реалізації  – 0,432 т.; баранини – 1 випадок; недопущені до реалізації – 0,002 т.; молока – 244 випадки; недопущені до реалізації  – 3,021 т.; яєць – 1 випадок; недопущені до реалізації  – 0,092 т.; рослинної продукції – 293 випадки; недопущені до реалізації – 5,157 т. Відповідно до вимог чинних законодавчо-правових актів лабораторії не несуть відповідальності за реалізацію продукції, що не пройшла ветеринарно-санітарної експертизи. Відповідальність за надання дозволу на реалізацію такої продукції несе адміністрація (власник) агропродовольчого ринку.

На даний час область благополучна по туберкульозу, сибірці, бруцельозу, лептоспірозу тварин, лейкозу великої рогатої худоби, класичній та африканській чумі свиней, хворобі Ньюкасла, грипу птиці та інших хвороб. Залишається напружена, але контрольована епізоотична ситуація щодо сказу тварин. Так, у 2021 році на території Полтавської області було зареєстровано 20 неблагополучних пунктів по сказу, у  2022 році – 5 випадків.

З метою підтримки стабільної епізоотичної ситуації в області, фахівці Служби постійно проводять імунізацію диких, сільськогосподарських і домашніх тварин проти сказу. Головне управління активно співпрацює з органами державної влади і органами місцевого самоврядування у межах повноважень відповідно до законодавства. Зауважимо, що відповідно до Пункту 2 Рішення Ради оборони Полтавської області від 19 серпня 2022 року № 22 «Про невідкладні заходи для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави» на період дії воєнного стану було заборонено проведення полювання на території Полтавської області, окрім забезпечення біотехнічних заходів та заходів, спрямованих на підтримання стабільного епізоотичного благополуччя у мисливських угіддях». Виконання даного пункту було покладено на районні військові адміністрації, Головне управління Національно поліції в Полтавській області, Департамент екології та природних ресурсів облвійськадміністрації, Полтавське обласне управління лісового та мисливського господарства з терміном виконання – постійно.

Також, відповідно до спільного  наказу начальника Полтавської обласної військової адміністрації та командира оперативно-тактичного угрупування «Суми» від 01.09.2022 № 40/137 «Про встановлення особливого режиму пересування на водоймищах та в лісах на території Полтавської області», Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, як орган державної виконавчої влади,  не входить до переліку установ, які визначені в вищезазначених розпорядчих документах та мають право перебувати на водоймищах і в лісах на території області. Враховуючи викладене, фахівці Головного управління не мають права брати участь у заходах, спрямованих на відстріл диких тварин.

Протягом періоду воєнного стану у сфері захисту прав споживачів було розглянуто понад 1226 звернень щодо порушень прав споживачів, із яких – 50% – щодо якості товарів, 25% – неякісне надання послуг, 15% – відмова споживачу в безготівковому розрахунку, 10% – відмова споживачу у видачі чека. Споживачам були надані консультації, письмові роз’яснення про їх права   з урахуванням вимог чинного законодавства.

У сфері контролю за регульованими цінами одним із основних напрямків роботи – запобігання порушенням у сфері ціноутворення. Із 18 березня 2022 року в Головному управлінні діє «гаряча» лінія. Номер телефону: + 38 093 362 05 36. Більшість повідомлень стосувалася зростання цін на продукти харчування, пальне, ліки.

Починаючи з 01.03.2022, за участю спеціалістів Головного управління проведено 3012 контрольних заходів у сфері ціноутворення. За результатами проведеної роботи ціни на соціально значущі товари були знижені до економічно обґрунтованого рівня.

Звертаємо увагу, що у зв’язку з Постановою Уряду № 303 від 13 березня  2022 року «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», припинено планові і  позапланові перевірки. Відповідно до Постанови позаплановий захід може бути проведений за наявності погодження органу виконавчої влади у відповідній сфері. Протягом минулого року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області проведені всі 753 погоджені позапланові заходи.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux