Про роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у 2023 році
опубліковано 19 березня 2024 року о 15:59

Відповідно до Положення про Головне управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області та покладених завдань, в межах наданих повноважень, протягом 2023 року здійснювалися відповідні заходи у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Загальна кількість об’єктів державного нагляду становить 12607 об’єктів, у тому числі об’єктів централізованого водопостачання – 730,  дошкільних навчальних закладів – 582, загальноосвітніх навчальних закладів – 555, лікувально-профілактичних закладів – 1398,  тощо.

Враховуючи Постанову Кабінету Міністрів України «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022№303 планові заходи державного нагляду (контролю) не проводилися.

Протягом 2023 року проведено 313 позапланових перевірок суб’єктів господарювання (за зверненням посадових осіб військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування – 9, суб’єктів господарювання – 302, фізичних осіб – 2), під час 64 перевірок виявлені порушення вимог санітарного законодавства. За результатами перевірок, при виявленні порушень надано 64 приписи та пропозиції.

У співпраці з органами влади та місцевого самоврядування проведено 3725 комісійних перевірок об’єктів нагляду.  Перевірками охоплені об’єкти водопостачання та водовідведення, заклади освіти, захисні споруди цивільного захисту, тощо. Невідповідності виявлено у 1359 випадках, що складає 36,5%.   За результатами перевірок надані пропозиції, рекомендації  щодо їх усунення.

Протягом  2023 року спеціалісти Головного управління взяли участь у проведенні санітарно-епідемічного розслідування 1 спалаху гострої кишкової інфекції стафілококової етіології, який зареєстрований у м. Полтаві серед студентів Полтавського юридичного інституту ім. Я. Мудрого та  ймовірно пов’язаний із кафе «Студентське кафе» Національного університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка». Постраждало 27 осіб, у т. ч. дітей віком до 17 років – 18.

Також, проведено розслідування 2 випадків захворювань на ботулізм, зареєстрованих у м. Полтава.  Причиною захворювання була риба в’ялена – лящ. В одному  випадку риба була домашнього виготовлення, в іншому випадку походження риби не відоме.

З метою недопущення  поширення інфекційних захворювань, отруєнь  спеціалістами Головного управління у 2023 році продовжено проведення моніторингу дотримання вимог щодо  облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб. Всього  проведено 506 обстежень  пунктів, порушення виявлені у 76 пунктах.  Особлива увага під час обстежень зверталася на організацію харчування, забезпечення людей питною водою, медичною допомогою, забезпеченість пунктів достатньою кількістю миючих та дезінфікуючих засобів, створення умов для дотримання особистої гігієни, дотриманням температурного режиму в приміщеннях, де перебувають переселенці. дотримання протиепідемічних заходів щодо попередження інфекційних захворювань.

За результатами моніторингових відвідувань суб’єктам господарювання надані 76 пропозицій щодо усунення виявлених порушень, з працівниками закладів, де розташовані пункти тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, проведена роз’яснювальна робота щодо профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Враховуючи  активне проведення  збору  харчових продуктів для гуманітарних потреб із введенням воєнного стану,   з метою уникнення  харчових отруєнь серед  цивільного населення та військових, Головним управлінням проведено 147 обстежень пунктів, де здійснюється збір та розподілення гуманітарної допомоги.

Відповідно до протокольних рішень Державної та Регіональної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, рішень РНБО,  спільно  із органами місцевої влади  протягом 2023 року, проводилися комісійні перевірки об’єктів питного водопостачання з питання забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою. У складі комісій проведено перевірки 526 об’єктів  водопостачання, з них централізованого – 489, нецентралізованого – 37. Серед перевірених об’єктів порушення виявлено на 415, з них централізованого водопостачання – 391, що складає 80% та нецентралізованого – 24, що складає 65%. Комісіями надані пропозиції, рекомендації балансоутримувачам та органам місцевого самоврядування щодо покращення стану об’єктів водопостачання та покращення показників якості й безпечності води.

У ході позапланових заходів державного нагляду за мікробіологічними показниками досліджено 30 проб питної води, з них у 6 пробах встановлено невідповідність санітарним нормам, що становить 20%, за санітарно-хімічними показниками – 38  проб, що становить 21%.

Крім того, підприємствами питного водопостачання постійно здійснюється виробничий контроль безпечності та якості питної води. За інформацією підприємств питного водопостачання, в рамках виробничого лабораторного контролю, проведено 40400 лабораторних досліджень проб питної води, з них 35875  проб за санітарно-хімічними показниками, 4520 – за мікробіологічними, 5 – за радіологічними. За результатами досліджень 0,37 % проб води не відповідали за санітарно-хімічними показниками,  0,2 %  досліджених проб не відповідали за мікробіологічними показниками.

З метою недопущення виникнення ускладнень епідемічної ситуації, профілактики неінфекційних захворювань  у закладах освіти здійснювався нагляд за організацією навчально-виховного процесу, дотриманням гігієнічних та протиепідемічних заходів. Освітній процес у навчальних закладах, у залежності від безпекової ситуації та наявності укриття, відбувається у  традиційному (офлайн), змішаному та   онлайн-режимі. Завдяки активній роботі по облаштуванню укриттів кількість дошкільних навчальних закладів, які працювали в очному та змішаному форматі навчання  станом на 31.12.2023 зросла до 89 % (станом на 31.12.2022 – 41%), загальноосвітніх навчальних закладів – до 96 % (станом на 31.12.2022 – 63%).

Протягом 2023 року територіальні підрозділи Головного управління   провели 28 позапланових заходів державного нагляду,  взяли участь у роботі комісій з відновлення роботи закладів в очному форматі навчання та  визначення ступеня готовності  навчальних закладів області до роботи в новому 2023-2024 навчальному році. Всього проведено 1154 комісійних обстежень, порушення виявлені під час 641 обстеження, що складає 55%.

З метою створення безпечних умов перебування у закладах освіти  учасників освітнього процесу під час воєнного стану спеціалістами Головного управління у складі комісій, спільно з представниками органів місцевого самоврядування та ДСНС, взяли участь у 589  комісійних обстеженнях найпростіших укриттів та інших споруд цивільного захисту, порушення виявлені у 24 % обстежень. За результатами обстежень надавалися рекомендації керівникам закладів освіти щодо їх облаштування згідно норм законодавства та створення умов для дотримання санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів тощо.

У співпраці із органами влади та місцевого самоврядування проводилася  робота з питання проведення реформи шкільного харчування,  впровадження нових норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення, затверджених Постановою КМУ № 305 від 24.03.2021 року.

Головним управлінням забезпечено  розгляд та погодження примірних чотиритижневих сезонних меню, розроблених закладами освіти. У 2023 році розглянуто 1597  примірних  чотиритижневих сезонних меню для загальноосвітніх навчальних закладів, з них  погоджено 1555, що складає  97 % та 1939 – для дошкільних навчальних закладів, з них погоджено 1859, що складає 96%. Причинами відхилення  від погодження примірних чотиритижневих меню є порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» щодо кратності включення харчових продуктів різних груп,  виходу та різноманітності страв, сезонності овочів та фруктів, тощо.

Протягом весняно-літнього періоду 2023 року Головним управлінням здійснюється моніторинг  проведення оздоровчої кампанії. Влітку 2023 року на території 11 об’єднаних територіальних громад працювало 87 закладів відпочинку, в тому числі: табори з денним перебуванням, які розташовані, переважно, на базі загальноосвітніх навчальних закладів  – 86, табори праці та відпочинку – 1. Послугами з відпочинку охоплено 5752 дитини. Формування мережі закладів відпочинку залежало  від  безпекової ситуації у кожному регіоні. Позаміські заклади оздоровлення та відпочинку не працювали.

У ході підготовки та проведення  роботи закладів відпочинку  спеціалістами Головного управління   у складі комісій проведено 112 перевірок. За результатами проведених обстежень керівникам закладів та керівникам органів місцевого самоврядування надано відповідні пропозиції щодо створення належних умов для організації відпочинку дітей у закладах відпочинку та недопущення загострення епідемічної ситуації з гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, проінформовано органи влади та місцевого самоврядування.

Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства проводилась робота по наданню адміністративних послуг, видачі документів дозвільного характеру та проведення погоджувальних процедур. Протягом 2023 року було розглянуто 278 пакетів дозвільних  документів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. За результатами розгляду видано 278 висновків  щодо можливості/неможливості видачі дозволів, у 118 випадках видано відмови.  Також розглянуто  36 пакетів документів для отримання дозволу на проведення робіт з джерелами іонізуючого випромінювання, відповідно видано 36 дозволів; 62 пакети з радіаційної безпеки, з них надано відмови у погодженні -10.        Розглянуто 33 документи обстеження місць зберігання пестицидів та агрохімікатів,  погоджено 33 санітарних  паспорти  на право зберігання, перевезення та застосування пестицидів та агрохімікатів.

Управлінням також розглядалася документація щодо погодження зон санітарної охорони джерел питного водопостачання, паспортів місць видалення відходів та іншої документації.

Протягом року розглянуто 188  звернень громадян. Основні питання, за якими зверталися громадяни –  погіршення умов проживання, пов’язаних із забрудненням атмосферного повітря внаслідок шкідливих викидів або неприємних запахів, шум від діяльності закладів чи виробничого обладнання, відчуття вібрації в помешканні, обробка земельних ділянок пестицидами і мінеральними добривами, невідповідність питної води вимогам  санітарних  правил, функціонування та експлуатація вигрібних ям у приватному житловому секторі, затоплення підвалів у багатоповерхівках каналізаційними стоками.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux