Про підсумки оздоровчої кампанії 2017 року
опубліковано 29 серпня 2017 року о 16:30

За даними територіальних органів Держпродспоживслужби, під час оздоровчої кампанії 2017 року послуги з оздоровлення та відпочинку надавало більше ніж 9,5 тис. закладів, із них 484 заклади оздоровлення, в тому числі заміських – 406, санаторного типу – 72, дитячих центрів - 6 та закладів відпочинку з денним перебуванням – 8702, наметових містечок – 62, таборів праці та відпочинку – 310. 

Впродовж  літніх канікул в Україні оздоровилось близько 903 тис. 920 дітей. Проте, з кожним роком дедалі більше через скорочення тривалості змін (менше 21-24 днів) оздоровчі заклади перетворюються у звичайні заклади відпочинку, в яких неможливо досягти якісного оздоровчого ефекту. Так, у нинішньому році лише 15% дітей отримали якісні оздоровчі послуги, так як впродовж зміни (21 добу і більше) функціонувало лише 306 (63%) закладів оздоровлення (перебувало на оздоровленні майже 140 тис. дітей).

За підсумками проведення оздоровчої кампанії посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні 10,6 тис. обстежень закладів оздоровлення та відпочинку дітей з питань дотримання вимог санітарного законодавства. За результатом - у кожному п’ятому закладі, що склало 20,5% від перевірених закладів, встановлено порушення вимог санітарного законодавства. Найбільше порушень виявлено у Житомирській (56%), Волинській (52%) та Херсонській (37%) областях.

Під час оздоровчої кампанії було відкрито без погодження із Держпродспоживслужбою 10 закладів оздоровлення та відпочинку (Чернівецькій – 3, Львівській – 2, Херсонській – 2, Запорізькій, Миколаївській та Івано-Франківській областях по 1), що ймовірно і послуговувало у ряді випадків виникненню епідускладнень (5 спалахів зареєстровано у закладах оздоровлення/відпочинку, внаслідок чого постраждало 179 осіб, у тому числі 168 дітей.  

Всього протягом оздоровчого сезону 2017 року було зареєстровано 7 спалахів харчових токсикоінфекцій та гострих кишкових інфекцій, зокрема у Запорізькій, Чернівецькій, Львівській, Миколаївській, Івано-Франківській та Херсонській областях, внаслідок чого постраждало 208 осіб, із них 197 дітей. Обставинами, які могли сприяти виникненню зазначених спалахів, стали порушення вимог законодавства щодо дотримання правил поточності технологічного процесу приготування їжі, товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, недотримання температурного режиму зберігання харчових продуктів, не проходження в повному обсязі персоналом профілактичних медичних оглядів тощо.

Разом з тим, встановлені під час обстежень закладів оздоровлення та відпочинку порушення стосувались невідповідності питної води вимогам санітарних норм та правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, показників безпечності харчових продуктів під час харчування,  відсутності погодженого примірного меню та постачальників харчових продуктів, відсутності лабораторного контролю об’єктів зовнішнього середовища, не у повному об’ємі проводились дезінфекційні заходів, деякі заклади функціонували із не завершеними ремонтними роботами.

Крім того, адміністрацією закладів не приділялась належна увага контролю організації харчування дітей. Це стосувалось, в першу чергу, недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках їдалень, приймання харчових продуктів без маркування та супровідних документів, що підтверджують якість і безпеку, надходження до закладів харчових продуктів на межі терміну придатності, невідповідної якості, порушення організації питного режиму, недотримання двотижневого перспективного меню, порушення правил зберігання харчових продуктів, відсутність добових проб або умов їх зберігання, реєструвалась недостатня кількість посуду, мийних та дезінфекційних засобів тощо. Високий відсоток недоліків та порушень під час роботи закладів оздоровлення та відпочинку було встановлено у Запорізькій, Чернівецькій, Житомирській, Хмельницькій, Херсонській, Вінницькій, Харківській, Львівській, Київській, Черкаській, Миколаївській та Чернігівській областях.

Організація харчування у 97%  закладів оздоровлення та відпочинку проводилась на базі власних харчоблоків, решта закладів організували харчування або на базі орендованих харчоблоків (259) або за рахунок привозного харчування (28). Не відповідали вимогам санітарного законодавства 3,5 тис. (38%) харчоблоків (переважно за рахунок таборів  із денним перебуванням на базі загальноосвітніх навчальних закладів), 388 харчоблоків не відповідали санітарним вимогам за площею та набором приміщень, на 9 харчоблоках була відсутня проточна холодна вода, на 422 - відсутня гаряча проточна вода.

Виконання норм харчування практично виконувалося і в середньому складало у закладах оздоровлення – 98%, а у закладах відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів на 89%. Низькі відсотки виконання норм харчування у закладах відпочинку встановлено у Харківській (88%) та Запорізькій (80%) областях.

Стан матеріально-технічної бази в оздоровчу кампанію з року в рік також не змінюється на краще. Так, не мали централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб) 207 (43%) закладів оздоровлення та 4085 (45%) закладів відпочинку, використовували  привозну питну воду – 19 (3,9%) закладів оздоровлення (Запорізька, Миколаївська, Одеська, Харківська області тощо) та 293 (3,2%) закладів відпочинку.

За даними лабораторних досліджень, відхилення по калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 4,4% проб, бактеріологічне забруднення готових страв встановлено у 2,6% проб, питома вага позитивних змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів оздоровлення становила 4,4%.

З метою оцінки якості питної води було проведено 20,8 тисячі досліджень проб питної води за бактеріологічними та за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за бактеріологічними показниками склав 8,4%, за санітарно-хімічними показниками – 14,3%, досліджено 1205 проб води відкритих водойм за бактеріологічними показниками, з них показник відхилень склав 6,2%.

Посадовими особами Держпродспоживслужби з метою приведення закладів до відповідних вимог надано керівникам закладів 805 приписів, накладено 3 штрафи, заборонено функціонування харчоблоку (Запорізька область), за фактами порушень, що призвели до виникнення спалахів на інфекційну захворюваність направлено матеріали до правоохоронних органів, за наданими фактами проводиться досудове розслідування, 1 справу передано до прокуратури (Запорізька область).

З метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу закладів оздоровлення/відпочинку було проведено 966 лекцій, 12999 бесід, підготовлено 458 статей до преси, 56 виступи по радіо та 74 по телебаченню. Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки, у справах сім'ї і молоді з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 989 нарад, 551 семінар та 206 колегій, за результатами яких підготовлено 804 накази та 309 розпоряджень.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux