Повідомлення ЄОЗР стосовно першого виявлення блідої картопляної нематоди - Globodera pallida в Литві
опубліковано 30 серпня 2024 року о 14:04

На початку 2024 року Національна організація захисту рослин (НОЗР) Литви повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення блідої картопляної нематоди Globodera pallida (Stone) Behrens (список А2 ЄОЗР) на її території. Бліду картопляну нематоду було виявлено у січні 2024 року на фермі з вирощування продовольчої картоплі в Паневежському районі (район Купішкіс) під час проведення офіційного обстеження на полі площею 0,54 га. Фітосанітарні заходи були застосовані відповідно до Регламенту ЄС 2022/1192 від 11.07.2022, включаючи заборону вирощування картоплі та інших рослин-господарів протягом 6 років. Також обстеження будуть проводити і на прилеглих полях. Тривають дослідження можливого походження зараженого насіннєвого матеріалу картоплі, що спричинило появу вогнища нематоди.

Статус Globodera pallida в Литві офіційно оголошено як: присутній, обмежено поширений, у стадії ліквідації.

Бліда картопляна нематода (G. pallida) включена до списку А1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів, який затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2006 р. № 716 (зі змінами). Також, ця нематода входить до списку A2 ЄОЗР (обмежено поширені карантинні організми), Додатку II-В Регламенту ЄС 2019/2072 (список обмежено поширених в ЄС карантинних організмів рослин), та списків карантинних організмів інших країн.

Картопля являється основною рослиною-живителем блідої картопляної нематоди. Разом з цим, уражуються томати, баклажани, інші дикорослі види родини пасльонових. Хворі рослини утворюють малочисельні слабкі стебла, які починають передчасно жовтіти. Уражені рослини мають 1-3 стебла, кількість бульб різко зменшується, вони дрібні або зовсім не утворюються. Втрати врожаю можуть становити до 90%, якщо чисельність цист у ґрунті висока, або навіть призвести до повної загибелі рослин.

Ареал походження G. pallida - Анди у Південній Америці, звідки вона була завезена до Європи разом з картоплею, ймовірно, у середині 19 століття.

Розповсюджується бліда картопляна нематода не самостійно, а з бульбами картоплі, зараженим ґрунтом, який знаходиться на бульбах, коренеплодами, цибулинами, укоріненим садивним матеріалом, декоративними та іншими рослинами. На невеликі відстані цисти можуть переноситися вітром та дощовими водами. Також може розповсюджуватися тарою, інвентарем, на ногах людей і тварин.

G. pallida вважають дуже агресивним видом, який здатний швидко пристосовуватися до різних умов існування. Широке розповсюдження блідої картопляної нематоди вказує на те, що кліматичні умови не відіграють вирішальної ролі в її поширенні.

Для своєчасного виявлення нематоди необхідно проводити обстеження місць вирощування картоплі у період вегетації. Виявлення вогнищ G. pallida проводять шляхом наземно-візуального обстеження посадок картоплі.

Забороняється завезення зараженого посадкового матеріалу і ґрунту з країн розповсюдження нематоди.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux