Повідомлення ЄОЗР стосовно першого виявлення блідої картопляної нематоди - Globodera pallida в Латвії
опубліковано 23 серпня 2023 року о 12:40

Навесні 2023 року Національна організація захисту рослин (НОЗР) Латвії повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення блідої картопляної нематоди Globodera pallida (Stone) Behrens (список А2 ЄОЗР) на її території. Під час проведення офіційного обстеження G. рallida була виявлена на полі площею 10,33 га призначеному для вирощування картоплі в муніципалітеті Єлгава (волость Ціна). Ідентифікацію шкідника лабораторно підтвердили 23 травня 2023 року. Фітосанітарні заходи будуть застосовані відповідно до Регламенту ЄС2022/1192 від 11.07.2022 року.

Статус Globodera pallida в Латвії офіційно оголошено як  присутній, у стадії ліквідації.

Бліда картопляна нематода (G. pallida) включена до списку А1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів, який затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2006 р. № 716 (зі змінами). Також, ця нематода входить до списку A2 ЄОЗР (обмежено поширені карантинні організми), Додатку II-В Регламенту ЄС та списків карантинних організмів інших країн.

Основною рослиною-живителем блідої картопляної нематоди є картопля. Також уражуються томати, баклажани, інші дикорослі види родини пасльонових. Втрати врожаю від блідої картопляної нематоди можуть варіювати в межах від 30% до 90%. Якщо чисельність цист у ґрунті висока, то це може призвести до повної загибелі рослин.

Бліда картопляна нематода самостійно не розповсюджується на значні відстані. Головні шляхи поширення - з бульбами картоплі, зараженим ґрунтом, що прилип до бульб, коренеплодами, цибулинами, укоріненим садивним матеріалом, декоративними та іншими рослинами. Цисти можуть переноситися на невеликі відстані вітром, дощовими водами. Також може розповсюджуватися тарою, інвентарем, на ногах людей і тварин.

Globodera pallida вважається дуже агресивним видом і здатна швидко пристосовуватися до різних умов існування. Широке розповсюдження блідої картопляної нематоди вказує на те, що кліматичні умови не відіграють вирішальної ролі в її поширенні.

Оскільки Україна велика аграрна країна де значні площі відведені під вирощування картоплі, то особливу увагу необхідно звертати на недопущення ввезення зараженого садивного матеріалу і ґрунту з країн розповсюдження даної нематоди.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux